У курців огрядних жінок порушується сприйняття смаку жиру і солодкого



Шкода куріння вже давно обговорюється як науковим товариством, так і на рівні урядів багатьох країн світу. Як відомо, куріння вважається найбільш серйозним фактором, що негативно впливає на здоров'я людини, до того ж, тютюновий дим шкодить як самому курцеві, так і оточуючим його людям.

У курців огрядних жінок порушується сприйняття смаку жиру і солодкого

Давно відомо, що куріння винне у розвитку багатьох вкрай серйозних захворювань, таких як рак легенів, рак гортані, рак порожнини рота, емфізема легенів, серцево-судинні захворювання і багатьох інших не менш серйозних проблем зі здоров'ям. Вплив паління на здоров'я самого курця цілком зрозуміло, але, як відомо, пасивне куріння шкодить людям, які самі не палять, але регулярно піддаються впливу тютюнового диму такою ж, якщо не більшою мірою. Найчастіше від пасивного куріння страждають діти і вагітні жінки.

Вчені говорять, що в тютюновому димі міститься понад 60 хімічних речовин, небезпечних для здоров'я. Токсичні речовини, які містяться в тютюновому димі, сприяють розвитку вушних інфекцій і астми у дітей, а у вагітних жінок вони викликають передчасні пологи, викидні, народження дітей з низькою вагою і з вродженими дефектами.

Нове дослідження, проведене ученими з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі (Washington University in St. Louis), виявило ще один вид негативного впливу куріння на здоров'я людини. Виявляється, у страждаючих ожирінням жінок куріння викликає порушення здатності правильно оцінювати смак жиру і солодкого.

Зв'язок між курінням, сприйняттям смаку та ожирінням

Інтернет-видання ScienceDaily розповідає про новому дослідженні, проведеному американськими вченими, яке показало, що у жінок, які курять, страждають ожирінням, спостерігається порушення здатності сприймати смак жиру і солодкого. Результати цього дослідження були опубліковані в квітневому номері журналу «Ожиріння» (Obesity).

Вчені говорять, що, незважаючи на підвищену тягу до їжі з високим вмістом жирів і цукру, огрядні жінки рідше, ніж інші, адекватно сприймають ці смаки, що може змусити їх споживати більше калорій.

Зв'язок між курінням, сприйняттям смаку та ожирінням

М. Яніна Пепіно (M. Yanina Pepino), кандидат наук, асистент професора медицини в Медичній школі при Вашингтонському університеті в Сент-Луїсі, і Джулі Миннелла (Julie Mennella), доктор філософії, биопсихолог в Центрі Монелл у Філадельфії (Monell Center in Philadelphia), провели дослідження, в якому вивчили чотири групи жінок у віці від 21 до 41 року.

Перша група складалася їх огрядних жінок, що палять, друга - з ожирінням некурящих жінок, третя - з курців з нормальною вагою і четверта група складалася з некурящих жінок з нормальною вагою. Жінок попросили продегустувати кілька видів ванільних пудингів, що містять різну кількість жиру і цукру, а потім їх попросили оцінити солодкість і вершковість текстури (міра вмісту жиру) цього десерту.

Доктор Пепіно розповіла, що курящі жінки, які страждають ожирінням, сприймали вершковість текстури і солодкість пудингу в меншій мірі, ніж жінки, що складаються у трьох інших групах. Зазначалося також, що ці жінки також отримували менше задоволення від дегустації пудингу.

Куріння збільшує тягу до жирної їжі

Доктор Пепіно попереджає, що дослідження тільки визначив зв'язок між курінням і зниженням сприйняття смаку, але воно не показало остаточної причини, чому огрядні курці рідше здатні оцінювати реальну жирність і солодкість їжі. Однак ці результати означають, що кращим жінкам, які страждають ожирінням, нездатність правильно сприймати жирність і солодкість їжі, перешкоджає отриманню задоволення від їжі, і в результаті вони можуть несвідомо споживати більше калорій, ніж необхідно.

Куріння збільшує тягу до жирної їжі

Огрядні люди часто відчувають надмірну тягу до їжі з високим вмістом жирів. А результати дослідження показують, що наявність такої інтенсивної тяги до їжі і нездатність правильно сприймати жирність і солодкість можуть спровокувати цих жінок вживати все більше нездорових продуктів харчування.

Оскільки куріння і ожиріння - фактори ризику розвитку серцево-судинних і метаболічних захворювань, тяга до споживання більш жирної і солодкої їжі лягає на огрядних жінок додатковим тягарем, ще більше завдаючи шкоди здоров'ю.

Цікаво, що поєднання куріння і ожиріння створює щось подібне «подвійного навроків», тому що курці без надмірної ваги здатні сприймати жирність і солодкість майже такою ж мірою, як і некурящі жінки.

Куріння не допомагає підтримувати здоровий вагу

Попередні дослідження пов'язували куріння з підвищеною тягою до їжі і з збільшенням споживання жирів незалежно від того, чи страждає курець ожирінням або не страждає. Багато досліджень також показали, що у курців, як правило, обсяг талії помітно збільшується, що порушує нормальне співвідношення обсягів талії і стегон.

Тобто фігура курця стає більше схожа на яблуко, ніж на грушу, а як відомо, це вважається ще одним фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань і виникнення метаболічних проблем.

Куріння не допомагає підтримувати здоровий вагу

Висновки цих досліджень додають в нашу скарбничку знань дуже важливі факти, що кидають виклик думку, поширеною серед населення багатьох країн світу, яке тривалий час вводила людей в оману, що куріння допомагає підтримувати здоровий вагу.

Доктор Пепіно зазначає, що жінки набагато частіше, ніж чоловіки, починають палити тільки для того, щоб контролювати свою вагу або ж у спробі позбутися від надмірної. Але немає ніяких серйозних доказів того, що куріння допомагає підтримувати здоровий вагу протягом тривалого періоду. А як стало зрозуміло з останнього дослідження, у випадку, коли курять жінки, які страждають ожирінням, ця згубна звичка може призвести до ще більш негативних результатів, ніж вважалося раніше.

За матеріалами ScienceDaily


Рейтинг:

5 з 5 , проголосувало 1

Коментарі (0)


Залишити коментар