Надмірне споживання натрію щорічно викликає безліч смертей від серцево-судинних захворювань



Ні для кого не стане відкриттям той факт, що більшість з нас вживають надмірно багато солі і соди. Надлишок цих речовин, про яких найчастіше вчені в загальному говорять, як про натрії (кухонна сіль - це хлорид натрію NaCl, а сода - це гідрокарбонат натрію NaHCO3), дуже шкідливий для організму, оскільки призводить до серцево-судинних захворювань, гіпертонії, раку шлунка, до остеопорозу і до інших не менш серйозних захворювань. У той же час медичним працівникам також добре відомо, що помірне споживання однією з форм натрію дає можливість нашому організму нормально функціонувати.

Надмірне споживання натрію щорічно викликає безліч смертей від серцево-судинних захворювань

Насамперед, варто зазначити, що хлорид натрію, тобто сіль, - це один з найважливіших компонентів, що сприяють виробленню найважливішою складовою шлункового соку, такий як соляна кислота. Не варто також забувати, що сіль, вірніше, іони натрію, сприяє нормальній роботі нервової системи, що ці іони беруть безпосередню участь у передачі нервових імпульсів і в скороченні м'язових волокон.

Якщо ж в організмі недостатній вміст солі, тоді у людини виникає відчуття загальної слабкості, підвищується стомлюваність, неуважність і виникають деякі інші нервово-м'язові розлади.

Чи варто говорити про те, що настільки широка популярність солі і соди серед населення більшості країн світу, в буквальному сенсі цього слова, змушує вчених постійно проводити дослідження, в яких все глибше вивчаються як корисні, так і негативні властивості цих продуктів. Дослідники також вказують на той факт, що натрій як природний хімічний елемент міститься в багатьох натуральних продуктах харчування, тому всім людям варто це враховувати, щоб не допустити перенасичення страв цими добавками при додаванні солі і соди свою щоденну їжу.

ВООЗ про натрії

Інтернет-видання Medical News Today розповів про новому дослідженні, яке вивчало наслідки преизбыточного споживання натрію. Відомо, що Всесвітня організація охорони здоров'я (World Health Organization) розробила спеціальні рекомендації, які свідчать, що здоровим дорослим можна вживати менше двох грамів натрію в день.

Однак нове дослідження показує, що реальне споживання натрію набагато вище цієї рекомендованої ВООЗ дози. Існують також дані, що щорічно в усьому світі, одна з десяти смертей від серцево-судинних захворювань відбувається саме через гідний набагато більшого надміру вічної натрію.

Дослідницька група працювала під керівництвом доктора Даріуша Мозаффариана (Dariush Mozaffarian) зі Школи наук про харчуванні та поведінці Фрідман при Університеті Тафтса в Медфорд, штат Массачусетс (Friedman School of Nutrition Science and Policy at Tufts University in Medford, MA). Висновки, які вчені зробили за підсумками цієї наукової роботи були опубліковані в науковому виданні «Медичний журнал Нової Англії (New England Journal of Medicine).

Натрій і здоров'я

Натрій - хімічний елемент, який зустрічається в природі в більшості харчових продуктів, таких як поварена сіль, молоко, буряк, селера і багато інших. Це речовина також додають в досить великій кількості в оброблені харчові продукти, в тому числі хліб та м'ясні продукти (ковбаса, сосиски, копчене м'ясо і так далі).

Постійне споживання занадто великої кількості харчового натрію може призвести до підвищення артреиального тиску, а, як відомо, високий кров'яний тиск - це основний фактор ризику розвитку серцево-судинних захворювань, таких як хвороби серця та інсульт.

Доктор Мозаффариан говорить, що, хоча наслідки надлишкового споживання натрію для серцево-судинної системи досить добре вивчені, тим не менш, до цих пір не були встановлені наслідки надмірного споживання натрію в глобальному масштабі, що показало б реальний вплив натрію на людину в залежності від віку, статі та національності.

Населення більшості країн світу вживає надмірну кількість натрію

Статистичні дані, надані ВООЗ, показують, що надмірне споживання натрію пов'язано з 1650 000 випадків на рік розвитку серцево-судинних захворювань у всьому світі. Для кращого розуміння того, як надмірне споживання натрію впливає на серцево-судинну систему в глобальному масштабі, дослідницька група проаналізували дані 205 опитувань, які проводилися для оцінки реального споживання натрію. Ці опитування охоплювали близько 75 % всього дорослого населення світу.

Сіль

Для того, щоб побачити, як споживання натрію залежить від статі, віку та країни проживання, вчені також оцінили дані про харчові звички людей, що проживають в більшості країн світу. Крім того, щоб оцінити вплив натрію на зміну рівня артеріального тиску, дослідники провели об'єднаний мета-аналіз. Потім вчені окремо проаналізували наслідки надмірного споживання натрію для артеріального тиску і для серцево-судинних захворювань.

Результати своєї роботи вчені застосували до показників про випадки серцево-судинних захворювань, які були зафіксовані в період дослідження серед населення у всьому світі. Отриману інформацію дослідники застосували для того, щоб визначити реальну кількість смертей, які сталися унаслідок споживання більше двох грамів натрію в день.

Результати дослідження показали, що у 2010 році у всьому світі споживання натрію в середньому становило 3,95 грамів в день, що майже в два рази перевищує рекомендовану добову норму, встановлену Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ).

Виявилося, що у всіх регіонах світу споживання натрію було вище рекомендованої ВООЗ норми і варіювалося від 2,18 грамів в день в країнах Африки, розташованих на південь від пустелі Сахари, і близько 5,51 грамів натрію в день в країнах Центральної Азії.

Надлишок солі при серцево-судинних захворюваннях

Вчені кажуть, що надмірне споживання натрію, яке спостерігається в більшості країн світу, може пояснити 1650 000 смертей від серцево-судинних захворювань, що розвинулися через надмірне споживання натрію, а це еквівалентно одній смерті з десяти, які сталися від серцево-судинних причин.

Дослідники також виявили, що чотири з п'яти випадків смерті, що сталися в усьому світі унаслідок надмірного споживання натрію, відбулися в країнах з низьким і середнім рівнем доходів. Дослідники акцентують увагу на тому (і це незаперечний і підтверджений факт), що серед населення США споживання натрію також перевищує всі допустимі норми, що призводить до постійного збільшення захворюваності серед населення.

Середня добова доза споживання натрію в США майже на 80 % вище, ніж рекомендовано ВООЗ, і становить близько 3,6 грамів, що значно вище, ніж норма 2,3 грама натрію в день, яка вказана в розроблених федеральним урядом Дієтичних рекомендацій (Dietary Guidelines).

Натрій

Крім того, дослідники виявили, що щоденне споживання натрію, що перевищує два грами, щорічно приводить в США приблизно до 58 000 випадків смерті, безпосередньо пов'язаних з серцево-судинними захворюваннями, такими як інфаркт і інсульт.

Необхідно знижувати споживання натрію

Автор дослідження Джон Поулз (John Powles), співробітник Департаменту громадського здоров'я та первинної медичної допомоги при Кембриджському університеті (University of Cambridge) у Великобританії, прокоментував результати наукової роботи. Доктор Поулз каже, що нові дані показують, що необхідна сильна політика щодо скорочення споживання натрію, що міститься в їжі, як у США, так і в інших країнах світу.

Мета-аналіз багатьох досліджень дозволив вченим побачити, що зменшення споживання натрію насправді може призвести до зниження артеріального тиску у всіх дорослих. Дослідники також вказують на той факт, що для чорношкірих людей, для людей похилого віку, а також для тих, у кого вже спостерігається стійке підвищення кров'яного тиску, зменшення споживання натрію особливо актуально.

Доктор Поулз додає, що спеціальні програми, розроблені для зниження споживання натрію, можуть забезпечити практичні і економічно ефекти і привести до зниження ризику передчасної смерті серед дорослого населення у всьому світі.

Вчені також відзначають, що ці дослідження були дещо обмеженими. Наприклад, оцінки споживання натрію були засновані на зразках сечі і на опитуванні населення, які могли недооцінювати фактичне споживання натрію.

Вплив натрію на серце

Раніше в цьому році наукові видання повідомили про дослідження, результати якого були опубліковані в щомісячному рецензованому виданні «Американський журнал по гіпертонії» (American Journal of Hypertension). Це дослідження показало дещо інші результати, що дало вченим можливість стверджувати, що рекомендації, в яких наказано споживання натрію менше 2,3 грамів на добу, - це надмірно низька і невиправдана норма.

За матеріалами Medical News Today


Рейтинг:

5 з 5 , проголосувало 1

Цікаві статті

Коментарі (0)


Залишити коментар