Кріп запашний



Кріп запашний - трав'янистий однорічник, що відноситься до сімейства зонтичних, що досягає висоти ста двадцяти сантиметрів. Корінь кропу має форму веретена, досить тонкий і малогіллястий. Стебло кропу одиночний, циліндричної форми, прямостояче. На стеблі явно проглядаються білуваті смужки. Весь він покритий сизим нальотом.

Кріп запашний

У верхній частині кріп запашний розгалужується. Його листки багаторазово перисто-розсічені, мають яйцеподібну форму. Час цвітіння кропу припадає на липень - серпень. Рослина цвіте дрібними жовтими квітками, що зібрані в суцвіття зонтичної форми.

Плоди кропу запашного у формі широкого еліпса, трохи опуклі, при дозріванні розпадаються на два півплодика кожен. Плоди мають приємний аромат, а на смак пряно-гіркий. Час дозрівання плодів кропу припадає на середину вересня.

Зростає кріп на всій території Європи, в Західному Сибіру, Східного Сибіру, на Далекому Сході, в Середній Азії і Кавказі.

Кріп запашний знайшов своє широке застосування в кулінарії, в якості приправи. Його плоди у незрілому стані використовуються в якості хлібної і чайною віддушки. Стебла і листя використовуються в маринадах при солінні овочів. А ефірна олія застосовується в кондитерському виробництві та миловарній промисловості.

В якості лікарської сировини використовується вся надземна частина рослини. Зелень збирається в період цвітіння кропу, вранці, після того, як висохла роса. А плоди заготовляють у міру їх дозрівання.

Є деякі особливості збору кропу запашного для фармакологічних цілей. Приблизно за добу до збору сировини кріп запашний піддається рясного поливу. А під час дозрівання вже половини плодів, рослина зрізається і залишається до повного дозрівання іншої половини. А тільки потім піддається обмолоту. Якщо є необхідність, сировину досушується. Сухе готову сировину зберігається в щільно закритих банках, куди не проникає волога.

Листя кропу використовуються і в свіжому вигляді.

Термін зберігання укропного сировини становить два роки.

Фармакологічні властивості

Хімічний склад кропу запашного такий: ефірна олія з терпенами карвона, феландреном, дилапиолом, лимоненом і флавонолом кетоферола. У плодах міститься ефірну і жирну олію, білки. В листі - аскорбінова кислота, каротин, солі калію, кампферол, кальцій, фосфор, залізо.

Кріп

Настоянка плодів кропу запашного має відхаркувальну дію на організм. А отримувана сума речовин з насіння кропу, та званий, анетин, застосовується в якості спазмолитика при спазмах кишечника і коронарних судин. Анетин призначається для лікування хвороб органів порожнини очеревини і коронарної недостатності.

Аскорбінова кислота, каротин і залізо, які входять до складу листя кропу запашного, дозволяють застосовувати їх в лікуванні гіпохромній анемії.

Листя кропу ефективні також при гіпертонії, порушеному серцевому ритмі, атеросклерозі, оскільки мають спазмолітичні, заспокійливими, сечогінними впливами на організм. Також листя кропу зміцнюють стінки судин кровоносної системи, мають протиалергічні властивості, покращують метаболічні процеси.

Кріп запашний

Ліки, зроблені на насіння кропу, діють збудливо, позитивно на організм, є відхаркувальними засобами. Вони застосовуються для лікування туберкульозу легенів, рахіту, порушень сечовипускання, нирковокам'яній хворобі, при слабкій лактації у період годування груддю.

Укропные препарати - це відмінні судинорозширювальні засоби, антисептики, протизапальні ліки, потогінні, і засоби, що стимулюють виділення шлункового соку.

Ними лікують пієлонефрит, простудні хвороби, гастрити зі зниженим рівнем кислотності, печінкові захворювання, хвороби жовчовивідних шляхів.

Відвари плодів кропу призначаються дітям у випадках метеоризму і шлункових болях.

Рецепти

Снодійний відвар насіння кропу.

Беремо насіння кропу запашного (дві чайні ложки) заливаємо склянкою вина, кип'ятити п'ять хвилин, наполягаємо протягом дванадцяти годин. Приймаються ліки по одній столовій ложці перед сном.

Насіння кропу

Настоянка кропу запашного.

Беремо три столові ложки подрібненої сухої трави, заливаємо склянкою окропу, нагріваємо на водяній бані при закритій кришці не більше п'ятнадцяти хвилин, охолоджуємо протягом сорока п'яти хвилин, проціджуємо через тришарову марлю. Віджимаємо сировину. Приймається настоянка тричі на день по одній третині склянки за півгодини до прийому їжі.

Відвар листя і стебел кропу запашного.

Беремо три столові ложки сухої сировини, заливаємо склянкою води, проварюємо протягом п'ятнадцяти хвилин, охолоджуємо протягом сорока хвилин, проціджуємо, віджимаємо сировину. Приймається відвар тричі на день по половині склянки, за двадцять хвилин до їжі при гіпертонії) та по одній третині склянки тричі на день, за півгодини до прийому їжі (при серцевій недостатності, хворобливості печінки, шляхів жовчовиділення).

Настоянка насіння кропу запашного.

Беремо столову ложку сухого насіння кропу, заливаємо склянкою окропу, наполягаємо протягом п'ятнадцяти хвилин, проціджуємо. Приймається настоянка в холодному вигляді, по одній столовій ложці до шести разів на день за п'ятнадцять хвилин до їди. При неврозах, метеоризмі, відрижці, печінкових захворюваннях, запаленнях верхніх органів дихання, для збудження апетиту.

Кріп і його властивості

Кріп як вітрогінного кошти.

Беремо столову ложку сухого насіння кропу, заливаємо склянкою окропу, наполягаємо при закритій кришці протягом півгодини. Проціджуємо. Приймається засіб по половині склянки тричі на день за півгодини до їди.

Відвар насіння кропу при метеоризмі і глистів.

Беремо столову ложку сухого насіння кропу, заливаємо склянкою молока, кип'ятити протягом п'яти хвилин, наполягаємо ще півгодини. Приймається засіб в теплому вигляді. Випивається весь стакан відвару за один раз.

Протипоказання

Протипоказань кріп запашний не має, але передозування препаратів з кропом може викликати значне зниження артеріального тиску. Також в період вагітності не бажаний прийом препаратів з кропом запашним.


Рейтинг:

5 з 5 , проголосувало 1

Коментарі (0)


Залишити коментар