Шипшина звичайна



Шипшина звичайний або дика троянда - невисокий кущ, який досягає висоти двох - двох з половиною метрів. Гілки шипшини, звисаючі дугоподібно, покриті серповидними шипами, на рідкість міцним.

Шипшина звичайний

Листя шипшини звичайного непарноперисті, складаються з п'яти або семи дрібних листочків (довжиною до п'яти сантиметрів, шириною - до трьох сантиметрів). Самі листочки мають овальну форму, краї у них пилчасті. Верхня частина листочка має темно-зелений відтінок, нижня - опушеная, біляста.

Квітки шипшини рожеві, двостатеві, поодинокі. Їх діаметр, як правило, не більше п'яти сантиметрів. Квіти з'являються на кущі в період розпускання листя, тобто в травні - червні.

Плодоносити шипшина починає в липні - серпні. Його плоди - це помилкові многосемянки, овальної форми, довгасті, що досягають довжини двох сантиметрів. Самі насіння теж довгастої форми, опушені. У плодах шипшини міститься величезна кількість вітаміну С.

Природним чином шипшина росте на півдні і півночі Європейської території, а так само в Західній Азії і Північній Америці. Шипшина не дуже вибаглива рослина, добре переносить посуху, світлолюбний. Його коренева система є гарним укріпленням схилів ярів і різних балок.

В якості лікарської сировини використовують плоди шипшини, і рідше - коріння чагарнику.

Збір плодів проводиться до настання заморозків. Якщо настають морози, плоди шипшини втрачають свої цілющі властивості. Сушать плоди у спеціальних печах або сушарках при температурі до ста градусів за Цельсієм. Під час сушіння плодів необхідно постійно здійснювати контроль, щоб плоди не підгоряли. Зберігають сухі плоди шипшини у закритих банках або полотняні мішках, до двох років.

Іноді проводиться заготівля квітів шипшини. Їх сушать при температурі не більше сорока градусів. Квітки шипшини використовуються для приготування настоїв, які тонізують і освіжають шкіру обличчя.

Коріння шипшини викопуються у вересні - жовтні, промиваються в проточній холодній воді, просушуються у нарізаному вигляді в тінистому місці або в печах.

Коріння шипшини

Коріння шипшини використовуються в якості в'яжучого засобу, оскільки в них високий рівень вмісту дубильних речовин.

Насіння шипшини йдуть на масло, в якому містяться жирні кислоти, вітаміни. Олія насіння шипшини є ранозагоювальну і протизапальним засобом.

Фармакологічні властивості

У шипшині вкрай високий вміст вітамінів: вітамін С, каротин, вітаміни В2, К, Р, Е, рибофлавін. Крім того, в шипшині містяться солі кальцію, калію, заліза, магнію, фосфору, яблучна кислота, лимонна кислота, цукор, ефірні олії, фітонциди, дубильні речовини.

У фармакології шипшина використовується для отримання таких препаратів, як аскорбінова кислота, холосас, галаскорбін, сироп шипшини.

Застосовують шипшина як протизапальний засіб при опіках і тріщинах, холециститі, гепатиті, авітамінозі, захворюваннях жовчного міхура і печінки, піску в нирках, сечовому міхурі, легеневому туберкульозі.

Шипшина здатний знеболювати і дробити камені в нирках.

Лікувальний напій з шипшини

Вітамін С, що міститься в плодах шипшини, позитивно діє на окислювально-відновлювальні реакції організму. Так само препарати з шипшиною гальмують процес відкладення атероматозних мас в кровоносних судинах організму. Завдяки впливу шипшини знижується кількість «шкідливого» холестерину в крові, зупиняється процес розповсюдження по організму атеросклерозу.

Каротин шипшини ефективно впливає на імунну систему організму. Вітамін К сприяє поліпшенню процесу згортання крові, і формування протромбіну. Вітамін Р зміцнює стінки судин, капілярів, допомагає краще засвоюватися вітаміну С. Вітаміну групи В позитивно впливають на зорову систему, допомагають у процесі формування жовтого ферменту.

Рецепти

Настоянка шипшини.

Беремо столову ложку сухих плодів шипшини звичайного, подрібнюємо їх у електрокавомолки, засипаємо в емальований посуд, заливаємо двома склянками окропу. Накриваємо кришкою і ставимо на водяну баню на п'ятнадцять хвилин. Потім наполягаємо ще протягом півгодини. Проціджуємо настоянку. Приймається даний настій по половині склянки двічі на день, до їди. Дітям порцію настоянки можна додати чайну ложку меду.

Даний настій ефективний при атеросклерозі, гіпертонії, інфекційних хворобах, недокрів'ї, кровотечах різної природи і характеру, для поліпшення зору.

Квітковий відвар шипшини.

Беремо сто грам сухої сировини (квіток шипшини), заливаємо склянкою води, проварюємо на малому вогні протягом години. Проціджуємо. Застосовується даний відвар в якості примочок для очей, при бешихових запаленнях.

Квітковий сік шипшини.

Збираються свіжі квіти шипшини, пропускаються через м'ясорубку, з отриманої маси сік віджимається. Його пересипають цукром, і приймають по столовій ложці за півгодини до їжі.

Кореневої відвар шипшини.

Беремо столову ложку сухих коренів шипшини, заливаємо склянкою окропу, варимо на слабкому вогні протягом п'ятнадцяти хвилин (не більше). Наполягаємо потім ще п'ятнадцять хвилин, проціджуємо. Приймати відвар слід в теплому вигляді (краще заварювати в термосі), по одній чверті склянки чотири рази на день. Рекомендується даний відвар при гіпертонії, ниркових запаленнях, каменях у нирках.

Такий же відвар з квітів шипшини рекомендується приймати при дизентерії та розладах кишечника.

Відвар з молодих пагонів шипшини, зроблений за описаним рецептом приймають при радикуліті, і застосовують для прийняття лікувальних ванн при паралічі.

Кореневої відвар шипшини

Лікер з шипшини.

Беремо склянку сухих плодів шипшини, змішуємо зі склянкою цукру, трьома склянками горілки. Залишаємо все це на п'ять днів на сонце. Потім додаємо ще дві склянки горілки, настоюйте ще п'ять днів. Потім лікер проціджуємо, віджимаємо сировину. Приймати його слід ка ліки, за п'ятнадцять грамів в день, перед їжею вранці.

Протипоказання

Шипшина не зовсім універсальні ліки, оскільки має свої протипоказання. Його не можна вживати людям, що страждають тромбофлебітом, серцевими захворюваннями, ендокардитом. Екстракт з сиропом категорично заборонений до застосування людям з цукровим діабетом. При гастриті і виразці шлунка також не рекомендують препарати з шипшиною звичайним.


Рейтинг:

5 з 5 , проголосувало 1

Коментарі (0)


Залишити коментар