Горобина чорноплідна (аронія)



Горобина чорноплідна або черноплодка, аронія чорноплідна - багаторічний кущ з родини розових, з густими гілками, в діаметрі часто досягає двох метрового розміру. Кора у чорноплідної горобини сірого кольору, гладка. Коренева система цієї рослини мочкувата і сильно гілкується. Всі горизонтальні корені горобини чорноплідної розташовуються не глибше сорока сантиметрів, а вертикальні - одного метра.

Горобина чорноплідна

Листя у аронії чорноплідної еліптичної форми, цілісне, прості. Їх ширина три - п'ять сантиметрів, а довжина чотири - вісім сантиметрів. Всі листки блискучі, шкірясті, темно-зеленого кольору.

Цвіте аронія чорноплідна невеликими двостатевими квітками білого кольору з рожевим відтінком, зібрані в суцвіття по дванадцять - тридцять чотири квітки в кожному. Час цвітіння аронії припадає на кінець весни і початок літнього сезону, одразу після облиственения. Чорноплідна горобина відноситься до медоносним рослинам.

На третій - четвертий рік життя куща черноплодки з'являються плоди - ягоди, зібрані в грона, кулястої форми, до сантиметра в діаметрі, чорного, з пурпурним відтінком кольору. Ягоди їстівні, всередині мають м'якоть червоного кольору, соковитий, злегка терпку. Сік чорноплідної горобини має темно-рубіновий відтінок. Час дозрівання плодів - вересень місяць.

В лікарських цілях застосовують плоди чорноплідної горобини. Їх заготівля проводиться, коли настає стадія повного дозрівання, тобто при роздавлюванні ягоди з неї з'являється сік темного рубінового кольору. Зазвичай це вересень - жовтень. Плоди аронії чорноплідної можна зберігати не більше трьох днів в прохолодному місці в свіжому вигляді. У сухому стані вони зберігаються і не втрачають лікувальних властивостей упродовж двох років. Сушка плодів може проводитися на відкритому повітрі, у добре провітрюваних приміщеннях або в спеціальних сушарках, де виставляє температура повітря до сімдесяти градусів за Цельсієм.

Фармакологічні властивості

У плодах чорноплідної горобини містяться: флавоноїди, катехіни, антоціани, лейкоантоціани, вітаміни С, РР, Е, групи В, антоціанові пігменти, органічні кислоти, каротин, речовини пектинові і дубильні, цукру (глюкоза і фруктоза), сорбіт, нікотинова кислота, мікроелементи (фтор, залізо, бор, мідь, марганець, молібден, йод).

Вживання в різному вигляді плодів чорноплідної горобини рекомендують при гипертониях першої і другої стадії, атеросклерозі, геморагічному діатезі, тиреотоксикозі, капилляротоксикозе, різної природи кровотечах, гломерулонефриті, променевої хвороби, алергіях.

Сік зі свіжих плодів аронії чорноплідної зміцнює стінки судин. А настій на листках цієї рослини поліпшує утворення і відтік жовчі.

Ягоди черноплодки ефективні при захворюваннях шлунка, оскільки вони підвищують кислотність, активізують дію шлункового соку. Їх рекомендують при гастриті зі зниженим рівнем кислотності.

Оскільки в ягодах аронії міститься багато йоду, вони рекомендовані всім хворим з променевою хворобою і з захворюваннями щитовидної залози (базедова хвороба, тиреотоксикоз).

Аронія

Сік благотворно діє на емоційну неврівноваженість, тобто, сприяє нормалізації та рівноваги між процесами гальмування і збудження в головному мозку.

Так як в плодах аронії чорноплідної міститься багато антоціанів, її призначають в дієтичний раціон хворих онкологічними захворюваннями. Антоціани - це речовини, які гальмують процес утворення і зростання ракових клітин в організмі.

Рецепти

Плоди чорноплідної горобини вживаються як у свіжому вигляді, так і у вигляді компотів або варений.

Для лікування гіпертонії, гастриту з низькою кислотністю:

щодня вживати по сто грам плодів аронії або по п'ятдесят грам соку тричі на день, за півгодини до їжі протягом місяця.

Сік аронії чорноплідної.

Беремо свіжі плоди чорноплідної горобини, подрібнюємо їх. Потім отриману мезгу прогріваємо до шістдесяти градусів, з додаванням води (у пропорції на кілограм жому дві третини склянки води), і ставимо під прес. Віджате сировину в емальованому посуді заливаємо теплою кип'яченою водою в пропорції один до десяти, наполягаємо протягом трьох - чотирьох годин, періодично помішуючи, і знову віджимаємо. З'єднуємо сік і останній віджим, проціджуємо через двошарову марлю, нагріваємо сік до температури не вище вісімдесяти градусів, розливаємо в стерильні банки. Пастеризуем банки з соком, накривши їх кришками, десять хвилин. Сік приймається за призначенням лікаря.

Сік чорноплідної горобини

Порошок з плодів чорноплідної горобини.

Беремо сухі плоди горобини чорноплідної, розтираємо їх в дерев'яній ступці до стану порошку. Приймається порошок по два грами двічі в день, не залежно від прийомів їжі, при наступних захворюваннях: авітаміноз, гіповітаміноз вітаміну Р, гіпертонія, променева хвороба, порушення проникності судин. Так само порошок чорноплідної горобини є відмінним профілактичним засобом від ревматизму.

Відвар ягід чорноплідної горобини як загальнозміцнюючий засіб.

Беремо двадцять грам сухих плодів чорноплідної горобини, заливаємо їх склянкою окропу, проварюємо на малому вогні протягом десяти хвилин. Проціджуємо і віджимаємо сировину. Приймається відвар по половині склянки до п'яти разів на день, не залежно від часу прийому їжі.

Вітаміни з аронії чорноплідної.

Свіжі ягоди необхідно відокремити від плодоніжок, ретельно промити в проточній холодній воді, п'ять хвилин прокип'ятити на слабкому вогні і пропустити через м'ясорубку. Потім отриману масу засипаємо цукром у пропорції один до одного, і ретельно перемішуємо. Ставимо на слабкий вогонь, проварюємо до повного розчинення цукру. Гарячу масу необхідно розкласти в стерильні банки, герметично закупорити і залишити до повного охолодження.

Варення з аронії чорноплідної

Водна настоянка чорноплідної горобини для лікування цукрового діабету.

Беремо столову ложку сухих плодів аронії, заливаємо склянкою окропу, залишаємо на півгодини для настоювання. Потім проціджуємо через сито або двошаровий марлю. Приймати цей настій потрібно по три столових ложки тричі на день, між прийомами їжі. Зберігати настоянку необхідно в прохолодному темному місці.

Сік чорноплідної горобини при гіпертонії.

Свіжовичавлений сік аронії чорноплідної змішати з медом у пропорції п'ятдесят грам соку на одну столову ложку меду. Курс лікування - сорок п'ять днів. Приймати по п'ятдесят мілілітрів тричі на день, за півгодини до їди.

Лікувальний чай з листя чорноплідної горобини.

Беремо шість столових ложок сухого сировини, заливаємо склянкою окропу, настоюйте протягом півгодини. Пити такий чай слід по склянці тричі на день. Ефективний він при гіпертонічній хворобі і при зниженому рівні згортання крові.

Чай з аронії чорноплідної

Настоянка плодів аронії.

Засипаємо в термос чотири столові ложки сухих плодів черноплодки, заливаємо двома склянками окропу, наполягаємо протягом трьох годин. Приймати цю настоянку слід на наступний день, розділивши всю порцію на три прийоми, за півгодини до їди.

Протипоказання

Препарати з чорноплідної горобини протипоказані при: алергії на ягоди, виразкової хвороби з підвищеною згортуваністю крові, гастриті з підвищеною кислотністю.


Рейтинг:

5 з 5 , проголосувало 1

Коментарі (0)


Залишити коментар