Полин гіркий (справжня)



Полин гіркий або справжня, біла, польова, вдовина травичка, емшан - трав'янистий багаторічник, що має коротке кореневище, що переходить в стрижньовий корінь. Від кореневища відходять прямостоячі стебла, які можуть досягати ста двадцяти сантиметрової висоти. Листя полину цієї чергові. Знизу стебла - довгочерешкові і мають трикутно-серцеподібну форму тричі перисторассеченную. Листя в середині стебла - двічі пересторассеченные. Листя на верхівці стебла - перистороздільні, довгастої форми.

Полин гіркий (справжня)

З обох сторін листя полину мають сріблясто-сірий відтінок, на кожній стороні також знаходяться притиснуті волоски.

Цвіте полин дрібними жовтими квітками, що зібрані в кошики - кульки. Час цвітіння припадає на два останні літні місяці.

Плоди у полину - звичайна сім'янка бурого відтінку без чубка. Дозрівання плодів відбувається з серпня по вересень включно.

Аромат полину важко сплутати з іншими ароматами. Він досить різкий і своєрідний. Смак трави так само дуже гіркий, не схожий ні на один інший смак трав.

Зустріти полин, як бур'янисті рослина можна по всій території країн СНД, Європи, крім північних регіонів.

В якості лікарської сировини використовується і заготовлюється надземна частина полину справжньою. Збір починається на самому початку її цвітіння. Збирають полин з допомогою ножиць або ножів, зрізуючи верхівки стебел, приблизно по двадцять п'ять сантиметрів, частина молодої порослі, де стебло ще не огрубел.

Заготівлі сировини на одному і тому ж місці ведуться через рік.

Рідше проводиться заготівля прикореневого листя полину. Їх збирають до початку цвітіння трави.

Не можна спізнюватися збирати сировину, оскільки в період цвітіння квітки і листя буріють, втрачаю природний колір, і змінюють хімічний склад на менш корисний.

Сушка полину проходить в тінистих місцях на свіжому повітрі, під навісами, в провітрюваних приміщеннях або спеціальних сушарках, де включають температурний режим від двадцяти п'яти до тридцяти градусів за Цельсієм. Під час сушіння сировини його необхідно періодично перевертати. Чим тонше шар розкладеного для просушування трави, тим швидше буде процес сушіння.

Важливо пам'ятати, що аромат полину посилюється під час сушіння, а пил сухого сировини, потрапляючи у верхні дихальні органи на довго залишає неприємний присмак гіркоти у роті. тому необхідно працювати з сировиною з респіратором.

Фармакологічні властивості

У траві полину гіркого містяться такі речовини і елементи: ефірне синьо-зелене масло, сім видів сесквітерпенових лактонів, спирт туйиловый, кетон туйон, вуглеводні, кетолактоны моноциклические, флавоноїд артемізетин, лігнани, дубильні речовини, каротин, органічні кислоти, вітаміни В6 і С.

Полин гірка

Завдяки високому рівню змісту в траві сесквітерпенів, якими зумовлений гіркий присмак, полин посилює секреторну функцію шлунка і кишечника. Синьо-зелене ефірне масло володіє ефектом стимулювання перистальтику кишечника, посилювати жовчовиділення.

Полин часто застосовується як засіб, що збуджує апетит, поліпшує процес травлення при наявності колітів і гастритів з кислотність обох видів (зниженої і підвищеної), при печінкових хворобах жовчного міхура, анемії.

Препарати з полином гірким призначаються в період після важких операцій і виснажують організм тривалих захворювань.

У народній медицині з допомогою полину цієї лікують нирковокам'яну хворобу, ерозію матки. У вигляді відварів для ванн застосовують як абортивний засіб. А спиртовий екстракт лікує рак шлунка, матки, прямої кишки. Відвари полину допомагають при важких пологах, жіночих захворюваннях, пологовій гарячці, дисменореї, аменореї та цукровому діабеті.

Рідше використовується кореневої відвар полину гіркого. Його призначають при захворюваннях нервової системи людини, як протисудомного препарату, при неврастенії, епілепсії, менінгіті, сильному переляку. Настоянка кореня полину на білому вині призначається туберкульозним пацієнтам для збудження апетиту.

Властивості полину гіркого

Настоянки полину ефективні в якості примочок і компресів при запаленнях слизових оболонок, виразках, загоюються. Рахитичных дітей рекомендується купати у відварах і настоях полину гіркого.

Для прискореного ранозаживления використовується і свіжа трава полину, в подрібненому вигляді її прикладають до хворих місць.

Проноси, анемії, безсоння, болі в області сліпої кишки, печія, неприємний запах їх ротової порожнини - всі ці симптоми захворювання лікує полин гіркий.

Рецепти

Чай з полину гіркого.

Беремо одну чайну ложку сухої сировини, заварюємо в двох склянках окропу. Залишаємо настоятися на двадцять хвилин, потім проціджують, віджимаємо сировину. Приймається лікарський полиновий чай по одній чверті склянки з додаванням чайної ложки меду за тридцять хвилин до кожного прийому їжі (не менше трьох разів на день).

Полиновий чай для збудження апетиту.

Змішуємо вісім частин полинового сухої сировини з двома частинами сухого деревію. Беремо чайну ложку суміші трав, заливаємо двома склянками окропу, наполягаємо протягом двадцяти хвилин, проціджуємо. Приймається такий чай з медом тричі на день по чверті склянки.

Чай з полину

Полиновий порошок.

Беремо сухе полинове сировину, розтираємо його до стану порошку. Даний препарат приймається по півграма тричі на день, запиваючи столовою ложкою води.

Олія з насіння полину гіркого.

Насіння полину розтираються в дерев'яній ступці. Потім беремо частину товченого насіння і чотири частини прованського масла. Змішуємо. Наполягаємо протягом восьми годин. Приймати масло слід по дві краплі на одну четверту чайної ложки цукру.

Порошок полину для очищення організму.

Беремо сто грам сухого полинового порошку. Приймати його треба по одній чайній ложці або щіпці кожні дві години в перші три дні, запиваючи невеликою кількістю води. Потім кількість прийомів на день знижуємо до чотирьох разів, незалежно від прийомів їжі. Такий курс очищення проводиться двічі на рік по одному тижню.

Порошок полину

Настоянка на полину гіркого.

Беремо дві чайні ложки подрібненого сухого сировини, заливаємо склянкою окропу і залишаємо для настоювання на двадцять хвилин. Потім проціджуємо і віджимаємо сировину. Приймати настоянку слід по одній третині склянки три рази в день, за дев'яносто хвилин до прийому їжі.

Ця настоянка ефективна при наявності в організмі гноєтворні організмів, при недостатньому желчеотделении, млявому травленні, відчуття наповненого шлунка, здуття, газах, каменях у жовчному міхурі, нирках, при жовтяниці. Ця настоянка є активатором кровообігу, поліпшує при цьому обмінні процеси.

Відвар з коренів полину.

Беремо дві столові ложки сухого кореня полину гіркого, заливаємо склянкою крутого окропу, варимо на малому вогні ще протягом десяти хвилин. Для збереження ефірної олії у відварі, під час кип'ятіння накриваємо посудину кришкою. Відставляємо з плити, даємо охолонути при кімнатній температурі, проціджують. Приймати цей відвар потрібно по дві столові ложки, до трьох разів на день за півгодини до прийому їжі. Такий відвар ефективний при раку шлунка, матки, прямої кишки. Його можна додавати у ванни при подагрі або і неврозі. Курс лікування цим відваром повинен тривати не більше двох тижнів.

Олія полину гіркого.

Кладемо свіжу траву полину гіркого в банку (250 мл), не утрамбовувавши наповнюємо травою банку до верху. Заливаємо туди оливкова олія, закриваємо щільно кришкою, залишаємо в темному місці на десять днів для настоювання. Коли масло готове воно набуває темно-зелений відтінок з перламутровим відливом. Через десять днів масло слід процідити. Зберігається воно в холодильнику.

Олія полину

Протипоказання

Полин може викликати розлад нервової системи при тривалому її вживанні або передозуваннях. Будь-який курс лікування препаратами з полином гірким не повинен перевищувати терміну чотирнадцяти днів. В окремих випадках, ці ліки призначаються лікарем - фахівцем на місяць. Між курсами лікування завжди необхідно робити двох тижневий або місячний перерву.

Категорично протипоказано приймати полин гірку в період вагітності, лактації, при ентероколітах, недокрів'ї і внутрішніх кровотечах.

Так само небажано застосовувати полин гіркий при схильності до алергій.


Рейтинг:

5 з 5 , проголосувало 1

Коментарі (0)


Залишити коментар