Яблуня лісова



Яблуня лісова - дерево, що досягає десяти метрової висоти, має розкидисту крону. Пагони лісової ягоди мають колючки. Листя цього дерева еліптичної форми, рідше округлої, на верхівці загострені, по краях пильчасті. Молода листя сильно опушена знизу, доросла листя голі, зверху лискуча.

Яблуня лісова

Цвіте яблуня лісова малоквітковими щитковидными суцвіттями, рожево-білого кольору. Плодоносить лісова яблуня плодами, які являють собою дрібні яйцеподібні або кулясті яблучка, які досягають у діаметрі максимум семи сантиметрів.

Час цвітіння яблуні лісової припадає на травень - червень, а час дозрівання плодів - на серпень - вересень. Плодоносити лісова яблуня починає з п'ятого - восьмого року свого життя. Плодоносить дерево періодично - рік урожайний, рік неврожайний. Розмноження у природі відбувається головним чином, насіннєвим способом. Насіння поширюються птахами і комахами.

У фармакологічних цілях використовуються свіжі плоди і сухі листя яблуні лісової.

Свіжі плоди використовують і в кулінарії. З них робляться компоти, джеми, повидла, мармелад, варення, квас, соки, сиропи, екстракти, настоянки, настої, есенції. А з листя роблять лікувальний чай.

Плоди заготовляються у період їх повного дозрівання. Зберігаються вони у підпіллях, або в приміщеннях, де температура не перевищує нуля градусів за Цельсієм.

Цвіт яблуні лісової

Квітки і листя яблуні лісової заготовляються у період масового цвітіння дерева. Сушаться в тінистих місцях, на відкритому повітрі. Зберігається сухе сировину в паперових пакетах.

Фармакологічні властивості

Хімічний склад лісового яблука робить його не просто їстівним, але і цілющим від багатьох хвороб для організму людини. У нього входять: вітаміни РР, С, В, мікроелементи (цинк, марганець, мідь, фосфор, калій, кальцій, залізо), цукри (сахароза, фруктоза, глюкоза), кислоти (виноградна, яблучна, борна, хлоргенова, аскорбінова, саліцилова, цитринова), дубильні речовини, каротин, фарбувальні речовини, солі, пектини, рутин, фітонциди, флавоноїди, ефірна олія, жирну олію, катехіни, білки, поліфенольні сполуки, вуглеводи.

Плоди яблуні лісової є дієтичним продуктом. Їх використовують в курсі лікування черевного тифу, малярії, дизентерії. Плоди яблуні лісової мають потогінні, жовчогінні, сечогінні, проносні властивості.

Лісові яблука є відмінними помічниками в боротьбі з авітамінозом, нервовими розладами, розладами мозкової діяльності.

Народна медицина рекомендує включити в дієтичний раціон при склерозі і цукровому діабеті, виразці шлунка, гастриті, катарі шлунку, запорах, колітах, подагрі. Чай з яблук відновлює сольовий обмін.

Плоди яблуні лісової

Рецепти

Яблучна мазь для зовнішнього застосування.

Тремо на тертці сто грам яблук лісових, змішуємо їх з сто грамами вершкового масла. Масло застосовується зовнішньо, для загоєння ран і тріщин на сосках у період лактації, губах, і інших шкірних покривах.

Яблучний чай для лікування авітамінозу, бронхіту, головного болю, безсоння.

Три - чотири яблука промити, витерти, залити літром води, прокип'ятити на малому вогні протягом п'ятнадцяти хвилин. Даний чай ефективний і при нирковокам'яній хворобі.

Яблучний чай

Сечогінний яблучний відвар.

Беремо три - чотири яблука лісових, заливаємо їх літром води, на малому вогні проварюємо не більше п'ятнадцяти хвилин. Вживати відвар слід по склянці тричі на день, за півгодини до прийняття їжі.

Настоянка з листя і квіток лісової яблуні.

Беремо столову ложку сухої сировини, заливаємо склянкою окропу, наполягаємо протягом двох годин. Проціджуємо, віджимаємо сировину. Приймається настоянка тричі на день по дві столові ложки, за п'ятнадцять хвилин до їжі.

Протипоказання

Рідко, але лісові яблука можуть викликати алергію, тому людям, що страждають алергіями на різні харчові елементи, варто з обережністю ставитися до препаратів і ліків з лісової яблунею.


Рейтинг:

5 з 5 , проголосувало 1

Коментарі (0)


Залишити коментар