Часник посівний



Часник посівний - рослина дворічна, трав'яниста, що відноситься до сімейства Цибулевих. Листя у часнику посівного вузьколінійні, тонкі, довго-вагінальні, утворюють несправжнє міцний стебло. Сама листова пластинка яскраво зеленого кольору, гладка.

Часник посівний

Квіткове стебло, занурений у листове піхву, може досягати висоти ста сантиметрів. Суцвіття утворює кулястий парасольку з білих або з рожевим відтінком квіток. Іноді у суцвітті, квітки замінюються маленькими цибулинками, підлозі грамової маси. Насіння часник посівний не утворює.

Розмножується він за допомогою зубків, які становлять складну цибулину, що знаходиться в пазухах листків. Зовні цибулина складна покрита загальною оболонкою, яку складають декілька материнських сухих лусочок. Кожна дочірня цибулина (зубок) вкрита мертвою шкірястою лусочкою. Середня маса однієї складної цибулини часнику посівного може становити п'ятдесят грам, а одного зубка - до чотирьох грамів.

В якості лікарської сировини використовуються всі частини рослини. Збір часнику починається після підсихання листків, і освіти на складній цибулині «сухий обгортки». Зі збиранням врожаю не можна запізнюватися, оскільки перезріле часник не піддається довгому зберіганню. Зібраний часник зв'язують у пучки, зрізають листя на висоті три - п'ять сантиметрів від цибулини.

Зберігають часник в пучках або окремими цибулинами в сухому приміщенні, при температурі до плюс трьох градусів за Цельсієм.

Фармакологічні властивості

Часник посівний містить у собі: вітаміни В-групи, аскорьиновую кислоту, вітамін Д, специфічний глікозид глюкоминал, фермент, ефірне масло, фітонциди.

Насамперед часник володіє чудовим антибіотичні властивості. Фітонциди часнику мають бактерицидну дію на стрептококи, стафілококи, тберкулезные і дифтерійні палички, збудників дизентерії.

Аліцин, що міститься в часнику, надає бактерицидну дію на золотистий стафілокок, який не піддається навіть впливу пеніциліну.

Гнітюче діє часник на трихомонади у піхвової порожнини, він вбиває їх протягом п'ятнадцяти хвилин.

Сік часнику посівного застосовується при гнойниковых шкірних захворюваннях, прискорюючи загоєння відкритих ран.

Настоянка часнику посівного ефективно лікує грип.

Ще в древній медицині до часнику почали ставитися шанобливо. Його вважали одним з найцінніших лікарських засобів. Його застосовували при захворюваннях травної системи організму, дихальної системи, виснаженні організму, ревматизмі та хворобах шкіри.

Часник

Китайська медицина застосовує часник як сечогінний, глистогінний, відхаркувальний, антитоксичного препарату, що поліпшує травлення.

Сег8одня часник призначається при авітамінозі, чумі, аменореї, холері. А в поєднанні з іншими травами при жовтяниці, лихоманці. Часник - це відмінна профілактика малярії.

Зовнішнє застосування часнику ефективно при укусах комах, лусковому лишаї, піодермії і облисінні.

Рецепти

Сироп часнику для внутрішнього застосування.

Кілька цибулин часнику (сто - двісті грам), очищених, покласти в емальовану каструлю, залити двома склянками води, додати чотири столові ложки цукру, уварювати до отримання темного сиропу. Приймати сироп потрібно по чайній ложці тричі на день перед їжею.

Сироп часнику

Можна вживати в профілактичних цілях свіжий часник, по п'ять - вісім грам за один прийом.

Ці засоби ефективні при захворюваннях органів дихальної системи.

Часник при атеросклерозі, гіпертонії, недокрів'ї та аритмії.

В даному випадку необхідно приймати часник у свіжому вигляді, за три зубки в день. Щоб не заважав часниковий запах, після вживання зубки часнику в роті можна потримати часточку лимона, або прожувати гілочку петрушки.

Часникова настоянка при атеросклерозі.

Беремо триста грам очищеного часнику, промитого і просушеного, закладаємо в скляну пляшку, заливаємо двома склянками спирту або горілки, залишаємо для настоювання на двадцять один день. Приймати настоянку необхідно з молоком, в пропорції - двадцять п'ять крапель настойки на півсклянки молока.

Часниковий компрес при радикуліті.

Беремо двісті грам очищених зубчиків часнику, промиваємо їх у холодній воді, просушуємо, дрібно нарізаємо, заливаємо двома склянками спирту або горілки. Залишаємо на сім днів в темному місці для настоювання. Використовувати настоянку як втирання в поперек, потім накрити рушником і перев'язати вовняною хусткою (шарфом). Такий компрес рекомендується робити на ніч.

Часниковий відвар.

Наливаємо в емальований посуд дві склянки води, доводимо до кипіння, додаємо в неї чайну ложку дрібно нарізаного часнику. Проварюємо його протягом п'яти хвилин на слабкому вогні. Потім даємо настоятися відвару ще протягом півгодини, проціджують. Використовувати відвар необхідно протягом двох днів. Приймати по половині склянки двічі на день до їжі при інфекційних і запальних захворюваннях.

Водний настій часнику.

Беремо одну часникову цибулину, очистити, розбираємо на зубки, подрібнюємо. Кладемо отриману кашку в емальований або керамічний посуд, заливаємо крутим окропом (двома склянками). Закриваємо щільно посуд кришкою, закутуємо рушником, наполягаємо протягом чотирьох годин, охолоджуємо, проціджуємо. Цей настій можна зберігати в холодильнику не більше двох діб, після його приготування. Приймати його слід по столовій ложці два рази на день між прийомами їжі.

Водний настій часнику

Класична настоянка часнику посівного.

Беремо два зубки часнику, очистити від верхньої луски, розминаємо його в скляному або керамічному посуді, заливаємо половиною скана горілки або спирту. Щільно закриваємо кришкою посуд, і залишаємо в темному місці для настоювання на десять днів. Потім проціджуємо настоянку, додаємо в неї п'ятнадцять крапель м'ятної есенції (продається в аптеках). Приймати настоянку необхідно по десять - дванадцять крапель до трьох разів на добу за півгодини до їди.

Часникове масло при запаленні носоглотки, ротової порожнини, вуха.

Беремо дві цибулини свіжого часнику, очищаємо його від луски, подрібнюємо, з допомогою дерев'яної ступки. Отриману масу перекладаємо в скляну банку і заливаємо половиною склянки рафінованої соняшникової або оливкової олії. Ретельно перемішуємо суміш, ставимо на підвіконня на десять днів для настоювання.

Настоянка повинна настоюватися саме на світлі. Протягом десяти днів суміш необхідно два - три рази в день збовтати. Потім проціджуємо олію, додаємо в нього десять крапель гліцерину аптечного. Переливаємо масло в пляшку темного скла, закорковуємо пробкою. Зберігається часникове масло в холодильнику, до двох з половиною місяців. Приймати його слід в теплому вигляді (підігрівати кожну порцію до температури тридцять п'ять градусів).

Часникове масло

Часниковий чай для інгаляцій.

Беремо два зубки часнику свіжого, очищаємо їх від шкірки, товчемо в ступці. Перекладаємо часникову кашку в каструлю з товстим дном, заливаємо склянкою окропу, накриваємо кришкою, доводимо до кипіння і залишаємо на малому вогні на двадцять хвилин. Потім відставляємо з плити, додаємо чайну ложку лимонного соку, перемішуємо.

Застосування: каструлю ставимо на стіл, нахиляємося над нею, накривши голову рушником або хусткою. Дихаємо парами відвару поки не охолоне. Ефективний чай при захворюваннях верхніх дихальних шляхів.

Протипоказання

Свіжий часник протипоказаний при нефриті, загостреному геморої, нефрозі, гастриті з підвищеною кислотністю, запаленні нирок, вагітності, епілепсії, панкреатиті.


Рейтинг:

5 з 5 , проголосувало 1

Коментарі (0)


Залишити коментар