Череда трироздільна



Череда трироздільна - трав'янистий однорічник, має прямий гіллясте стебло, що досягає метрової висоти. Листя череди суджені в крилатий черешок, мають пилчасті частки, в більшості своїй трироздільні.

Череда трироздільна

Квітки череди трироздільної трубчасті, жовтого кольору, зібрані у суцвіття-кошики.

Плоди череди - звичайні сім'янки малі, зовні нагадують насіння соняшнику.

Час цвітіння череди трироздільної припадає на всі три літніх місяці, аж до середини вересня. Плоди починають дозрівати вже в кінці вересня.

Зростає черга на сирих річкових берегах, біля ставків, каналів, озер. Нерідко утворює зарості на болотистій місцевості і в канавах.

Для фармакологічних цілей проводиться збір верхівок стебел і бічних гілок череди. Зрізають їх довжиною не більше п'ятнадцяти сантиметрів. Листя заготовлюються на початку червня, з настанням періоду бутонізації. Сушать все зібране сировину в тінистому місці або в провітрюваному приміщенні, наприклад, на горищі. Сировина вважається готовим, коли стебла трави набувають ламкість. Бутони під час сушіння можуть розкритися.

Готову сировину череди має своєрідний аромат, терпкий смак гіркий.

Зберігається сировина череди в ящиках, на простеленной папері.

Фармакологічні властивості

Хімічний склад череди трироздільної вкрай багатий. У ній містяться: дубиотные речовини, гіркоти, флавоноїди, слизу, кумарини, ефірні олії, пігменти, аміни, аскорбінова кислота, каротиноїди, вітаміни, мікроелементи (магній, кальцій, калій) і мікроелементи (хром, цинк, сильний, свинець, нікель, мілину, марганець, кобальт, залізо, ванадій, бор, алюміній).

Застосовують череда трироздільна для лікування шкірних хвороб, рахіту, артриту, золотухи, подагри. Трава має потогінну, сечогінну, заспокійливу і поліпшує апетит і травлення дією на організм.

Рецепти

Напар череди трироздільної.

Беремо чотири стловых ложки сухої трави череди, заливаємо літром окропу, залишаємо настоюватися на ніч (не менше восьми годин). Приймати починати зранку, натщесерце, по половині склянки чотири рази на день до їди.

Череда трироздільна

Настій череди трироздільної.

Беремо столову ложку сухої сировини, заливаємо склянкою окропу і настоюють півгодини, проціджують, віджимаємо сировину. Приймається настойка по столовій ложці (або по чайній ложці, в залежності від віку), чотири рази на день, для збудження апетиту.

Протипоказання

Череда трироздільна відноситься до розряду отруйних рослин, а тому будь-яка передозування препаратів з цією травою може призвести до серйозних інтоксикацій організму. Можуть виявлятися загальна слабкість, стомлюваність, дратівливість, нервова збудливість, порушення стільця, зниження артеріального тиску.

У дітей при передозуванні може виникнути сильна алергічна реакція.


Рейтинг:

5 з 5 , проголосувало 1

Коментарі (0)


Залишити коментар