Харчова алергія

Опис

Харчова алергія - захворювання, яке є одним з основних у медичному розділі алергології. Розвивається це захворювання при вживанні в їжу певних продуктів, до складу яких входить алерген, що викликає агресивну реакцію імунної системи. Спровокувати розвиток харчової алергії здатний будь-який харчовий білок. Хоча, далеко не кожна імунна систему (тобто, далеко не кожен чоловік) хворіє на алергію на їжу. Це залежить від стійкості імунної системи до тих або інших видів алергенів.

харчова алергія

Найголовніші білки в ряді, що викликають алергію, є яєчні, молочні, арахісові (горіхові), соєві, рибні і пшеничні білки. А з цих білків, у свою чергу, білки морепродуктів і арахісові білки здатні викликати анафілактичний шок, приводить до летального результату.

Викликають реакцію імунної системи харчові алергени - це глікопротеїни, які відносяться до класу водорозчинних, не зникаючих під час термообробки, і активно всмоктуються слизовими залозами шлунка і кишечника.

Реакції, які викликані харчовими подразниками, можна підрозділити на дві категорії: гострі і реакції непереносимості певних продуктів. Найчастіше зустрічається непереносимість лактози. І в даних випадках, організм людини, в силу своїх фізіологічних особливостей, відштовхує продукт з високим вмістом лактози.

Алергічні реакції на морепродукти можуть виникати відразу після їх вживання, або ж через деякий час. І, оскільки, далеко не завжди вдається встановити конкретний алерген, то щоб не страждати від захворювання, краще всього відмовитися від вживання в їжу морепродуктів взагалі.

Важче позбутися від алергії на арахіс. Адже один із самих твердих продуктів, які викликають анафілактичний шок. Справа в тому, що арахіс сам по собі, і його компоненти часто є добавками в різних стравах - закуски, соуси, маринади, випічка та ін Тому, у вживанні продуктів з арахисовыми добавками, людям, що страждають від алергії, потрібно бути гранично уважними та обережними.

Симптоми

Як може проявлятися харчова алергія? Найчастіше даний вид алергічної реакції починає свої прояви відразу після попадання в організм конкретного алергену. Уражаються при цьому органи шлунково-кишкового тракту, дихальні органи і шкірні покриви.

Характеризується симптоматика харчової алергії наступними ознаками: сверблячі відчуття в порожнині рота, гортані, гортанним набряком, свистячим диханням, безпричинним кашлем, задишкою і хрипами, болем під час розмови. Так само, в більш гострій формі можуть проявитися нудота, блювота, діарея. І в такому випадку, алергічну реакцію легко сплутати з побутовим отруєнням.

Так само при харчової алергії, оскільки відбувається різкий приплив крові до обличчя, може проступити кропив'янка. А вона викликає бронхіальні спазми, гортанні і набряки артеріальну гіпотензію, що може призвести до вельми сумних наслідків.

Реакції, проявляються на шкірних покривах, є досить поширеним явищем в області харчових алергій. Ці прояви дуже різноманітні: від банальної кропив'янки до атопічного дерматиту. Трапляється, що харчова алергія проявляється экзематозным запаленням.

Як реагує шлунково-кишковий тракт на харчові алергени? Потрібно зауважити, що досить гостро і швидко. Прояви такі: больові відчуття в області живота, коліки, нудота, блювання, діарея. Якщо алергічна реакція проявляється у дитячому віці, то вона супроводжується ще уповільненням зростання і різким зниженням ваги дитини.

На харчовий білок може гостро реагувати органи дихання людини. Проявляється така алергія так: нежить, свербіж у порожнини носа, розвиток ринореї.

Діагностика

Діагностування харчової алергії проходить шляхом лабораторних досліджень. Проводяться тестування і проби. У важких випадках призначають IgE-радіоаллергосорбентний тест, в ході якого визначається рівень антитіл у крові.

Далі лікар - алерголог призначає пацієнтові певний раціон харчування, і ведення щоденника, куди необхідно записувати реакцію організму після кожного прийнятого продукту.

Існує так само метод діагностування, в основі якого лежить елімінаційна дієта. Суть її в тому, щоб виключити на певний проміжок часу (від семи до чотирнадцяти днів) алергенні продукти. У цей часовий проміжок лікар веде спостереження за реакцією організму на одержувані продукти.

продукти, що викликають харчову алергію

Шкірні проби проводяться инъективным методом і у формі скарифікації. Ці методи можна сміливо назвати найбільш ефективними у виявленні алергену, хоча і вимагають потім підтвердження альтернативними методами дослідження.

Профілактика

До профілактичним методам харчової алергії належить виключно дієтична методика, тобто повна відмова від вживання продуктів, у складі яких є алергени. Суть такого профілактичного методу - попередити алергічні рецидиви і не дати можливості розвиватися захворювання. У випадках легкого перебігу хвороби, разом із встановленими алергенними продуктами, якості профілактики, необхідно приймати антигістамінні препарати.

Лікування

В ефективному лікування харчової алергії поінформованість пацієнта про його захворювання грає наиглавнейшую роль. Якщо встановлений точний діагноз, проведена роз'яснювальна робота з пацієнтом та виявлено конкретний алерген - людина легко може виключати контакту з цим алергеном, і не викликати в своєму організмі алергічних реакцій. Виключення з раціону харчування продуктів, що містять ті або інші алергени - ось основний і ефективний метод лікування харчової алергії.

Призначаючи лікування алергії, лікар - алерголог направляє пацієнта до фахівця - дієтолога, де для кожного окремого випадку складається певний дієтичний раціон харчування, з урахуванням усіх тонкощів захворювання. Не рідко в призначення курсу лікування включається і консультація лікаря - гастроентеролога.

Як допоміжні лікуючі методи при харчовій алергії застосовують лікарські препарати антианафилактического дії: антигістамінні ліки, кортикостероїди і бронхорасширяющие лікарські засоби. Призначаючи ці ліки, лікар так само призначає паралельне внутрішньовенне введення кисню і рідини.

Достатньо ефективно при харчовій алергії застосування наступних лікарських засобів: ліки, що мають у складі адренергенные речовини, антигістамінні ліки, бронхорозширюючі препарати у вигляді спреїв, і кортикостероїдні ліки.

Обговорення та відгуки


Залишити коментар