Харчове отруєння

Опис

Під отруєнням розуміють хворобливий стан, який відбувається і розвивається в процесі потрапляння в організм отруйних речовин. При будь-якому отруєння необхідно якомога швидше вивести з організму присутній в ньому отруту і знешкодити його. Найдієвіший в цьому випадку - випити кілька склянок води поспіль і викликати блювоту, шляхом натискання на корінь язика пальцем.

Харчове отруєння

Що ж викликає отруєння? Перше, що слід знати, це те, що в будь-якій їжі присутня невелика кількість бактерій. Але до розмноженню бактерій в великих масштабах призводить неправильне поводження з продуктами харчування, а також їх неправильне зберігання та приготування.

Слід зазначити, що всі харчові отруєння поділяються на 2 основні підгрупи: безпосередньо сам отруєння і подальша харчова токсикоінфекція.

Отруєння часто викликається хімічними речовинами при попаданні їх в травний тракт. Це може трапитися з необережності, або коли самих продуктах містяться хімічні речовини. Можна привести в приклад отруєння нітратами, у величезних кількостях містяться у фруктах і овочах, трапляються отруєння миш'яком, високою концентрацією солей міді.

Симптоми

Як правило, отруєння з моменту вживання непридатною їжі розвивається в період від 2 годин до однієї доби.

Отруєння починається з деякого дискомфорту в ділянці кишечнику, спазмів і бурчання. Далі може виникнути біль, що локалізується в області пупка або ж у верхній частині живота. При цьому у хворого може спостерігатися нудота і багаторазова блювота, неоформлений смердючий стілець або пронос. При харчових отруєннях у калі може бути кров або слиз, але вкрай рідко.

Також ознаками харчових отруєнь бувають: запаморочення, слабкість, головні болі, трапляються й непритомні стани, прискорене серцебиття. Температура тіла може підніматися до більш гострих течіях, шкіра має блідий відтінок, а так як відбувається в організмі втрата рідини, то мова стає сухим.

Ознаки харчових отруєнь спостерігаються не більше 3 днів, але дискомфорт в кишечнику і загальне нездужання можуть бути присутні ще деякий час.

Окремо від інших форм розглядається харчове отруєння ботулотоксином. Є в природі одним з найбільш сильних токсинів, який при отруєнні може викликати у людини параліч мускулатури.

Діагностика

Лікар, при діагностуванні цього стану, збирає детальний анамнез. Найголовнішими при опитуванні пацієнта є причини отруєння. В обов'язковому порядку проводиться загальний огляд хворого, вимірюється артеріальний тиск, температура тіла хворого, пульс.

Лікар виявляє наявність алергічних реакцій, робить пальпацію області живота.

Діагностика харчового отруєння

Далі хворому рекомендуються лабораторні дослідження калових мас для ідентифікації мікроорганізмів, які стали причиною отруєння або інтоксикації організму.

Також необхідний загальний аналіз крові, крім його, ще і біохімічний аналіз.

В даний час при харчових отруєннях широко застосовують і інструментальні методи діагностики:

  • фіброезофагогастродуоденоскопія;
  • колоноскопія;
  • ректороманоскопія.

Рентгеноскопія проводиться тільки в випадках гострого отруєння їжею.

При масових харчових отруєннях СЕС проводить скрупульозні дослідження продуктів, що стали причиною масової інтоксикації.

Профілактика

Самим головним у профілактиці харчових отруєнь є дотримання режимів і правил зберігання, транспортування, згідно всіх вимог, подальша реалізація і, звичайно ж, приготування їжі.

Профілактика харчового отруєння

Кожній людині необхідно з самого дитинства засвоїти деякі правила, а саме:

  • завжди мийте руки перед вживанням їжі;
  • перед вживанням фруктів і овочів слід добре вимити;
  • також слід мити руки і після оброблення птиці або м'яса;
  • різні прилади і дошки, призначені для різання сирого м'яса, рекомендується ретельно вимивати;
  • слід добре прожарювати рибні і м'ясні продукти;
  • не залишайте продукти на столі, тим самим створюючи прецедент для мух, тарганів та ін;
  • краще обмежити харчування в сумнівних кафе, буфетах і барах;
  • сиру і приготовлену їжу потрібно зберігати окремо один від одного;
  • збираючись на пікнік, не буде зайвим прихопити холодильну камеру.

Сприятливою температурою для розмноження бактерій є - від 4,4 до 60 ° Цельсія.

Продукти слід зберігати в холодильнику.

Лікування

При перших ознаках отруєння слід промити шлунок 2-процентним розчином харчової соди, також підійде і звичайна тепла кип'ячена вода. Сорбенти застосовують для видалення з кишечника шкідливих речовин. Особливо застосовуваний - активоване вугілля, Поліфепан, Карболонг, Ентеросгель.

Лікування харчового отруєння

Рекомендується протягом всієї хвороби рясне пиття, в добу - не менше 2-3 літрів. Лікарі зазвичай рекомендують додавати трохи кухонної солі у воду, соди харчової та цукру. Широко застосовують і сухі суміші, призначені спеціально для регідратації, наприклад, Регідрон.

Відмовтеся на час від продуктів, які викликають подразнення шлунка і важко перетравлюваних.

Протимікробні засоби може призначити виключно спеціаліст і тільки при важких випадках токсикоінфекції.

При сильних проносах показаний Лоперамід, як симптоматичний засіб. Також використовують такі препарати з лігніном, як Экстралакт, Мультисорб, Бифилакт екстра. Смекту використовують для ослаблення проносу.

Госпіталізація потрібно якщо токсикоінфекція відбувається у вагітної жінки або дитини.

Проносні засоби показані, якщо при отруєнні немає проносу для зниження всмоктування токсинів з кишечника. Наприклад, сульфати магнію або натрію.

При легких формах отруєння досить і «домашніх» заходів.

Обговорення та відгуки


Залишити коментар