Виразкова хвороба

Опис

Характеризується виразкова хвороба освітою якихось дефектів - виразок, у слизовій органів травлення. Найчастіше уражається дванадцятипала кишка. На другому місці - шлунок. Іноді виразки можуть виникати на слизовій стравоходу. Як ускладнення інших хвороб ШКТ, з'являються і на інших ділянках. Серед патологій травної системи захворювання відноситься до категорії, мабуть, найбільш часто зустрічаються.

Виразкова хвороба

В основі захворювання, що виникає саме в дванадцятипалої кишці і шлунку, і званих виразковою хворобою, лежить порушення особливого рівноваги, яке притаманне внутрішньому середовищі цих органів. При сприятливих умовах, фактори захисні слизової шлунка, дванадцятипалої кишки знаходяться в певному балансі з тієї агресивної середовищем, яка допомагає потрапляє в наш організм їжі, перероблятися.

За умови, коли руйнівну дію агресивних чинників на слизисту починає переважати над захисними, і відбувається виникнення виразкового дефекту.

Хвороба виразкова саме дванадцятипалої кишки і шлунку, з'являється з-за цілого комплексу причин. Однією з найпоширеніших вважається інфікування шлунка мікроорганізмом, що носить назву Helicobacter.

 Виразкова хвороба

Потрапляючи в шлунок, ця спіралеподібне ацидофільна бактерія проникає крізь захисний шар слизу і прикріплюється до, так званих, епітеліальних клітин, які з часом гинуть. Бактерії розмножуються, утворюючи інфекційний вогнище. В результаті виник із-за них запалення, загибель клітин епітелію, а також руйнування слизової оболонки, виразки утворюється.

Ще однією частою причиною, що сприяє утворенню виразок, вважається вживання, так званих, нестероїдних протизапальних препаратів. Хвороба можуть спровокувати і інші захворювання, наприклад, цукровий діабет, туберкульоз, хвороба Крона, злоякісні утворення сусідніх органів.

Причини виразкової хвороби

Існує багато інших факторів. Особливе місце займає в цьому зв'язку, раціон і режим харчування. Зловживання прянощами, дуже кислим або солоним їжею, надто холодними або гарячими стравами, а також їжа всухом'ятку, надлишок смаженого в раціоні, все це негативно впливає на захисні фактори ШКТ.

До цього списку можна додати ще куріння, зловживання алкоголем, перенапруження нервово-психічного характеру. Причиною можуть стати і гострі болі внаслідок сильного опіку або тяжкої травми. Таку виразку називають ще «шокової виразкою».

Симптоми

Ознаками виразкової хвороби, насамперед, є болі в епігастральній області. Від їх характеру і локалізації залежить розташування виразкових утворень.

Симптоми виразкової хвороби

Якщо вражений шлунок, то пекучий, стискаючий, ниючий або давить біль з'являється, найчастіше, після прийому їжі приблизно через півгодини або годину. Для виразки дванадцятипалої характерні так звані нічні болі або, як їх ще називають - голодні. З'являються вони, відповідно, вночі або через наскільки годин після їжі. Прийняття їжі приносить тимчасове полегшення.

Симптомами, вказують на виразкову хворобу, можуть бути відрижка кислим, печія, нудота після їжі, блювання. Блювотні маси представляють, в основному, частково переварену їжу. Після блювання біль вщухає.

При натисненні на область шлунка, виникає різкий біль, стає дуже чутливою передня черевна стінка.

Симптоматика виразкової хвороби

Саме при виразці шлунка відбувається іноді зниження апетиту, а при виразці дванадцятипалої, навпаки, апетит підвищується. «Язвенники» рідко страждають ожирінням. Найчастіше маса тіла у них знижується.

Ще один симптом, за яким можна припустити виразкову хворобу - наявність мовою білого нальоту. Ще у пацієнта можуть бути вологими і спітнілими долоні.

Діагностика

Для діагностики виразкової хвороби застосовується цілий комплекс досліджень. Призначаються вони після попереднього опитування та огляду пацієнта.

Діагностика виразкової хвороби

Найбільш інформативним, більш прийнятним і доступним вважається ендоскопічний метод. Завдяки так званій фіброезофагогастродуоденоскопіі, можна візуально визначити наявність або відсутність виразкових дефектів, а також виявити супутні ураження. Ендоскопія дозволяє уточнити форму і розміри виразки, а також її локалізацію. При такому дослідженні можливий забір біоптату, який необхідний для гістологічного аналізу. Він допомагає визначити природу ураження, наявність ракових клітин.

Ще один метод діагностики - рентгенологічне дослідження. Проводиться зазвичай з контрастуванням барієм. На слизовій досліджуваного органу при наявності виразки проявляється «ніша», що і дозволяє визначити відповідне захворювання.

При підозрі на виразкову хворобу проводиться дослідження, так званої, кислотоутворюючої функції шлунка, а також проби на наявність в слизовій Helicobacter pylori.

Обов'язкові та такі методи діагностики, як аналіз крові загальний та біохімічний. Показаний аналіз калу, визначає приховану кров. Хоча останнім часом він втрачає свою актуальність. Це продиктовано появою новітніх методів дослідження, наприклад, різного виду інструментальних.

У деяких випадках для визначення порушень гастродуоденальної моторики, застосовується электрогастроэнтерография і антродуоденальная манометрія.

Профілактика

Профілактичні заходи щодо виразкової хвороби, можна розділити на дві основні групи. І так, до першої віднесемо ті, які будуть спрямовані на запобігання виникнення цього важкого недугу.

Перш за все, це заходи по усуненню причин, що підвищують можливість інфікування Helicobacterpylori, а також іншими інфекційними захворюваннями ШКТ, що викликають запальні процеси в травній системі. До них відносяться і утримання в чистоті столових приладів, їх періодична дезинфекція, використання індивідуальне постільної білизни та рушників. Важливий фактор - неухильне дотримання особистої гігієни, особливо рук і порожнини рота.

Профілактика виразкової хвороби

Не можна нехтувати і мистецтвом харчування. Збалансований раціон, що виключає гострі, копчені, смажені страви, їжу дуже гарячу або, навпаки, холодну - запорука здоров'я ШКТ. Необхідно обмежити, по можливості, і кофеїн продукти, а також газовані напої.

Відмова від тютюнопаління, причому, цілковитий, а також зловживання алкоголем, викорінювання інших шкідливих звичок - ще один фактор, що сприяє профілактиці виразкової хвороби.

Рівномірне розподіл фізичних і розумових навантажень, виключення стресових ситуацій, нервових розладів, а також достатня тривалість сну і відпочинку, все це чинники, що позитивно впливають на стан ШКТ і входять в комплекс профілактичних заходів щодо попередження виразкової хвороби.

Друга група профілактичних заходів спрямована на отримання позитивної динаміки вже при наявною виразці. Насамперед, це постійне спостереження у гастроентеролога, що дозволяє проводити систематичний аналізує, а також інструментальний контроль і негайна госпіталізація при найменшій підозрі на загострення.

Оскільки виразку можна назвати хворобою сезонної, загострення припадають на весну - осінь, то у ці періоди слід проводити заходи, щоб уникнути рецидивів. Це і спеціальні фізіотерапевтичні процедури, вживання лікарських препаратів, застосування фітотерапії, мінеральних вод.

Ще один найважливіший профілактичний метод - спеціальна дієта. Якщо розглядати класифікацію лікувальних дієт, то вона йде під №1.

Причому, в самій дієті поділяють підпункти а), б), а ще протерту і не протерту. Все залежить від перебігу захворювання і стану хворого. Основний раціон включає їжу приготовлену на пару або відварену. Показано м'ясні, рибні страви. Є різноманітні можна каші, киселі. Дозволяються молочні продукти, відварені і, в залежності від показань, протерті овочі і фрукти, ягоди (тільки солодких сортів). Харчування дробове, що передбачає прийом їжі в день не менше 5 разів.

Як і в попередній групі профілактичних заходів, вже при наявній виразці велику роль грає і емоційний фон, рівномірний розподіл навантажень і відпочинку, стабільний сон, відмова від шкідливих звичок.

Лікування

Лікування більшості виразок складається з безлічі компонентів. Як правило, в період загострення і ремісії застосовуються різні підходи. Медикаментозне лікування включає в себе застосування лікарських засобів антисекреторної характеру, причому, індивідуально подбирающихся для кожного. Дія препаратів спрямовано на придушення секреції, що знаходиться в шлунковому соку соляної кислоти. Це препарати ранітидин, циметидин, низатидин, лансопразол.

Лікування виразкової хвороби

Застосовуються і ліки, соляну кислоту нейтралізують - альмагель, фосфалюгель, маалокс.

Показані препарати, стимулюючі фактори захисні слизової шлунка - денол, сукральфат. Застосовується комбінація амоксициліну, омепразолу і кларитроміцину.

Якщо в результаті проведених аналізів в шлунку виявлено Helicobacter pylori, то основою терапії стає ерадикація цієї бактерії.

Обов'язкова при лікуванні виразкових хвороб і спеціальна дієта. Вона йде під номером один серед лікувальних дієт. Передбачається прийом їжі 5 разів - 6, бажано в один час. Дієта характеризується обмеженням негативно впливають на слизову механічних, хімічних подразників. Продукти, у цьому зв'язку, відварюють, ще і протирають. Можна готувати на пару. Їжа доводиться до консистенції рідкої або кашкоподібної.

Лікування виразкової хвороби, якщо його вчасно почати і правильно підібрати методи, зазвичай дає хороші результати. З часом працездатність повертається, і якість життя відновлюється.

Обговорення та відгуки


Залишити коментар