Печія

Опис

Печія - відчуття печіння і неприємного дискомфорту за грудиною, яке локалізується догори від епігастральній ділянці, іноді віддає в область шиї.

Печія

Печія, як правило, наслідок підвищеної кислотності соку шлункового. В основному з'являється після їжі, приблизно через 30-45 хвилин, як результат закидання в стравохід кислого вмісту шлунка, зрідка натщесерце. Також має місце бути і у хворих, у яких спостерігається зниження шлункової секреції.

Причин появи печії досить багато: всілякі органічні кислоти, які при негаразди процесів травлення утворюються в шлунку, подразнення стравоходу жовчю, яка закидається в дванадцятипалу кишку з жовчного міхура, далі в шлунок і стравохід. Серед причин і запальні процеси у верхніх відділах ШКТ, що є свідченням таких захворювань, як дуоденіт, хронічний гастрит і холецистит, ерозивно-виразкові виразки дванадцятипалої кишки та шлунка, а також і функціональні порушення жовчовидільної системи.

Печії часто супроводжують відрижка і біль у животі, слід також підкреслити, що виникає за грудиною, відчуття печіння може бути і ознакою серцево-судинних захворювань. Наприклад, стенокардії, а іноді присутня і при збільшенні артеріального тиску.

Визначити, якого роду травна печія, біль за грудиною або серцева, зовсім нескладно. Якщо неприємні відчуття зникають після прийому, наприклад валідолу, то слід звернутися до кардіолога, який зніме електрокардіограму і далі призначить відповідне лікування.

Іноді печія спостерігається і у зовсім здорових людей. Можна сказати, що це результат неправильного харчування, зловживання жирною їжею, гострими приправами, алкогольними напоями. Кислі фрукти, як лимони, яблука, сливи також можуть викликати печію. У цьому списку і кефір, багато молочнокислі продукти і навіть, багатьма улюблений чорний хліб. Біль і загрудинне печіння можуть виникнути і при підйомі тягарів. Причиною цього - зростає внутрішньочеревний тиск, що створює благодатний грунт для закидання в стравохід шлункового вмісту.

Лікарю буває складно розібратися в причинах захворювання, тому пацієнту слід самому проаналізувати свої власні відчуття. Необхідно згадати, що передує появі печії, які продукти вживалися. Також має значення і коли з'являється печія, натщесерце або відразу ж після їжі? А може печію викликає якесь положення тіла або фізичне навантаження? Необхідно також знати, що виключає неприємні відчуття: або прийом антацидів, або розчин харчової соди, молоко, інша їжа.

Симптоми

Якщо у вас спостерігається у верхньому відділі черевної порожнини відчуття печіння, що доходить іноді до стравоходу і горла, до того ж в лежачому положенні або при нахилах посилюється, якщо є відрижка кислим, поява у роті кислого або гіркого присмаку і все це в перший раз, то має сенс спробувати вирішити проблему самостійно.

Симптоми печії

При систематично повторюваних симптоми, при хронічному кашлі, або виникненні печії на тлі прийому лікарських засобів слід звернутися до лікаря. Необхідна медична допомога, якщо при печії спостерігається втрата апетиту і відчуття втоми.

При печії, що супроводжується кров'яним або темним стільцем, блювотою з домішкою крові, болями в спині або грудях, відчуття нудоти, потовиділення необхідна термінова медична допомога.

Діагностика

В основному діагностика та призначення подальшого лікування реально лише на підставі розпиту хворого. В інших випадках рекомендується в обов'язковому порядку проведення інструментальних обстежень травного тракту.

Діагностика печії

Щоб дізнатися правильний діагноз необхідно дослідження органів ШКТ, рентгенологічне обстеження, ендоскопія та аналіз кислотності шлункового соку.

Частою причиною печії є грижа стравохідного отвору діафрагми, виявити її можна лише при спеціальному рентгенологічному дослідженні. Хірургічного лікування така грижа не вимагає, при строгому виконанні лікарських рекомендацій біль і печія скоро пройдуть.

Езофагогастроскопія є найбільш рекомендованим методом інструментальної діагностики.

При рН-метрії виявляється кількісна характеристика впливу на стравохід кислот шлункового соку.

Профілактика

У вигляді профілактичних заходів, що попереджають печію, слід їсти повільно, невеликими порціями, ретельно пережовуючи їжу. Дотримуйтеся правил здорового харчування, обмежте себе від споживання гострої, жирної, смаженої їжі, не слід зловживати алкоголем, газованими напоями, шоколадом і кавою. Також бажано виключити зі свого раціону продукти, викликають метеоризм: житній хліб, молоко, капусту, бобові.

Профілактика печії

Після їжі не слід нахилятися, піднімати тяжкості або лягати, краще буде, якщо ви прогуляєтеся.

Необхідно постійно контролювати свою вагу. Слід домагатися постійної роботи кишечника, уникати запорів.

Краще буде, якщо ви кинете курити.

Не рекомендується носіння тісного щільного одягу, гнітючої на черевну порожнину.

Намагайтеся виключити стресові ситуації.

Закидання в стравохід шлункового вмісту попередить правильне положення під час сну: бажано спати, підклавши під голову дві подушки.

Лікування

В даний час є маса лікарських засобів, антацидів, які усувають печію і знижують кислотність. Харчова сода - всім відомий і простий спосіб полегшення. Але користуватися її не рекомендується часто, так як тривале застосування може призвести до наслідків, зреалізований блювотою, слабкістю і головним болем. Якщо ви помітили дані ознаки у себе, то це пряме свідчення про передозування і защелачивании організму харчовою содою і, як наслідок, розвиток алкалозу.

Лікування печії

Допоможуть знизити кислотність шлункового соку мінеральні води. Взагалі, протягом багатьох років водолікування завжди надавали велике, а часом і вирішальне значення в лікуванні даного захворювання, всі видатні лікарі. Рекомендують такі гідрокарбонатні води, як «Діліжан», «Боржомі», «Са-ірмі», також і сульфатні гідрокарбонатні води - «Смирновская», «Славяновская», «Кисловодський нарзан», «Джермук».

Вживати воду краще в теплому вигляді по 50-100 мл, звичайно ж, за умови нормальної переносимості. Збільшити дозу до склянки за прийом рекомендується на 3-4-й день.

Водолікування на курортах зазвичай традиційно: за годину до прийому їжі п'ють мінеральну воду. Але, якщо присутні скарги на печію, то тоді мінеральну воду необхідно пити після їжі через 30-40 хвилин.

Досить тривалий час застосовувалася в клінічній практиці суміш доктора Бурже, яку застосовували по чайній ложці на 0,5 склянки води, після їжі через хвилин 40.

Сьогодні прекрасно себе показали при лікуванні печії нові антацидні засоби - це такі складні солі, гідроокису металів і засоби, в основі яких солі алюмінію, як альмагель, альмагель А, альфогель, а також комплексні препарати, відомі у всьому світі, як фосфалюгель, маалокс. Також ефективно себе показують солі вісмуту. Можна, звичайно ж, застосовувати і викаир, вікалін, але вони трохи застаріли. Кращий результат показують сучасні трибимол, де-нол, які характеризуються тим, що створюють на слизовій оболонці шлунка тоненьку плівочку, яка покликана охороняти запалені ділянки від несприятливого дратівної дії шлункового соку. Чудово себе показує і сучасний препарат, як вентер.

Ліки від печії

До речі сказати, нові антацидні засоби позбавлені практично побічних ефектів, тому хворим рекомендовано застосовувати їх самостійно.

Фітотерапія також відома своїми позитивними результатами при хронічних захворюваннях органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Наведена терапія в основному стосується підвищеної шлункової секреції. Але, печія також спостерігається і при зниженій кислотності. У цьому випадку лікування повинно бути спрямоване на стабілізацію травлення, а також запобігання закидання жовчі в шлунок і, звичайно ж, в стравохід.

З лікарських засобів використовують реглан і церукал. До них слід додати і ферментні лікарські засоби, як панзинорм, абомін, панкреатин, три-фермент, энзи-став, мезим, фестал та ін

Обговорення та відгуки


Залишити коментар