Гастроентерит

Опис

Багато захворювання ШКТ обумовлені запальними процесами, спровокованими різними причинами. Однією з хвороб, яка характеризується саме запальним процесом у слизовій шлунка і тонкої кишки є гастроентерит. До речі, у перекладі з давньогрецької мови слово гастроентерит, як раз і складається з двох похідних - шлунок і кишка.

Гастроентерит

Запалення слизової у випадку цієї недуги виникає з різних причин. Залежно від цього гастроентерит буває бактеріальним. Це коли хвороба викликана потрапили в організм бактеріями.

Ще один вид - вірусний гастроентерит. У цьому випадку захворювання виникає на тлі зараження організму людини вірусами. До них відносяться ротовирусы, аденовіруси, вірус Норфолка, астровіруси, а також інші представники цього класу.

Вірусний гастроентерит

Наступний вид - гастроентерит лікарський. Інтоксикація, наслідками якої стає запалення слизової оболонки, відбувається із-за застосування, якихось, важких препаратів.

Гастроентерит ділять на два типи - гострий і хронічний.

Симптоми

Часто симптоми, що вказують на гастроентерит, проявляються дуже бурхливо і з'являються раптово. У хворого пропадає апетит, починається нудота і блювота. При легкій формі блювота може бути одноразовою. Але якщо захворювання має ступінь важку, то блювота може бути множинною, що призводить до зневоднення організму.

Симптоми гастроентериту

Сильне бурчання в животі, що супроводжується спазмами і проносом. При тяжкого ступеня ураження пронос буває більше 10 разів на добу, тривати кілька днів. Це теж може призвести до незворотних наслідків. В кале простежуються сліди слизу. Стілець може бути і пінистим, яскраво-жовтого кольору з характерним смородом.

Крім кишкових та шлункових, проявляються і загальні симптоми. На тлі проносу і блювоти підвищується температура, з'являється апатія, слабкість, запаморочення, болі в м'язах.

Симптоми гастроентериту

Симптомами гастроентериту можуть бути і приглушеність тонів серця, набряк глотки, а на мовою хворого простежується білий наліт.

Ускладнення в вигляді захворювань дихальних шляхів, таких як риніт або фарингіт, теж входять в список симптомів, що виявляються поряд з іншими перерахованими вище.

Діагностика

Велику роль у діагностиці гастроентериту грає клінічна картина. Вже опитавши і оглянувши хворого можна поставити на підставі вираженої симптоматики попередній діагноз. Збираються відомості і про епідеміологічне оточення пацієнта. Аналіз їх здатний ще більше прояснити характер захворювання.

 Діагностика гастроентериту

Ефективні, щодо розглянутого нами недуги, і лабораторні методи. Так, якщо у пацієнта спостерігаються важкі симптоми, які не стихають протягом двох діб, то проводиться аналіз калу на бактерії, віруси, лейкоцити, а також на наявність паразитів. Показаний в цьому випадку і аналіз блювотних мас.

У будь-якому разі обов'язковий аналіз крові, а також сечі. Аналіз робиться загальний і біохімічний.

Для уточнення діагнозу показана езофагогастродуоденоскопія. Проводиться гастроскопія, а також колоноскопія з парканами біоптатів і подальшою біопсією. Ці дослідження необхідні для виключення більш небезпечних захворювань, наприклад онкологічних.

Діагностика гастроскопії

Ще один метод діагностики - УЗД ШКТ, печінки, підшлункової, жовчовивідних шляхів. Проводиться з метою виявлення можливих супутніх захворювань.

Электрогастроэнтерография, яку теж рекомендують включати в список діагностичних методів, дозволяє досліджувати функції ШКТ моторно-евакуаторної.

Профілактика

Особливих методів профілактики щодо попередження гастроентериту немає. Ґрунтуються вони на дотримання найелементарніших і найпростіших правил особистої гігієни. Обов'язкове миття рук після відвідування громадських місць і туалету. Миття рук перед кожним прийомом пищи.Содержание в чистоті столових приладів - все це складові профілактики гастроэнтерита.Ведь інфекція цілком може передаватися через брудні руки і недомытую столову начиння.

Профілактика гастроентериту

Уважне ставлення до вибору продуктів теж можна віднести до профілактичних заходів. Прострочені, несвіжі продукти несуть в собі певну небезпеку і можуть стати причиною неприємний, а часом і смертельно небезпечної недуги. За статистикою, захворювання щороку забирає мільйони життів.

Для профілактики хронічного гастроентериту рекомендується дотримуватися раціонального харчування та здорового способу життя.

Лікування

При появі перших же симптомів гастроентериту - нудоти і блювоти, необхідно припинити прийом якоїсь їжі. При цьому збільшується вживання рідини. Можна вода кип'ячена, відвар шипшини, соки, тільки натуральні, неміцний чай. Такого режиму дотримуються до послаблення зазначених симптомів.

Лікування гастроентериту

Зазвичай,поліпшення настає протягом першого дня після появи нудоти, тільки тоді рекомендовано доповнити раціон рисом, сухариками. Дозволяються бананы.Разнообразить їжу можна по мірі усунення симптомів. Додаються нежирні супи, каші в'язкі, овочі тільки протерті, відварене м'ясо курки, киселі, морси. Харчування дробове.

Медикаментозне лікування включає застосування адсорбуючих засобів, препаратів, що володіють в'яжучими властивостями. У цьому зв'язку можна застосовувати відвари трав, наприклад пижма, звіробою, змійовика. Показаний иприем полиферментных лікарських засобів. При явних ознаках зневоднення призначаються так звані регидранты та дезінтоксикаційні розчини.

Достатньо ефективні при гастроентериті фізіотерапевтичні процедури. Показано парафінові аплікації, озокерит, просто зігріваючі компреси, діатермія, а також індуктотермія.

У перші дні кращий постільний режим і ніякої нагрузки.При нормальному перебігу хвороба триває 7 - 10 днів. Необхідно спостереження сімейного лікаря. Якщо симптоми не вщухають, обов'язкова госпіталізація і лікування вже в стаціонарних умовах. Найчастіше це інфекційні лікарні.

Обговорення та відгуки


Залишити коментар