Функціональна диспепсія

Опис

Диспепсія - захворювання, при якому відбувається порушення нормального функціонування шлунка, як правило, виявляється досить болючим і ускладненим процесом травлення. При синдромі диспепсії спостерігається відчуття болю або дискомфорту в надчеревній області, відчувається ближче до серединної лінії.

Диспепсія

Аліментарна диспепсія виникає при тривалому нераціональному харчуванні. Розрізняють жирову, гнильну, бродильну диспепсію.

Бродильна диспепсія відбувається зачрезмерного вживання вуглеводів і бродильних напоїв, що створює в кишечнику всі передумови для освіти бродильної флори.

Гнильна диспепсія спостерігається при надмірному вживанні білкових продуктів, особливо це стосується свинячого та баранячого м'яса, яке характеризується повільним переварюванням вкишечнике. Гнильна диспепсія іноді виникає через вживання не зовсім свіжих продуктів з м'яса.

Жирова диспепсія - результат надмірного вживання тугоплавких і повільно перетравлюваних жирів.

Симптоми

Кожен вид диспепсії має свої, властиві тільки йому, ознаки.

При бродильній диспепсії спостерігається бурчання в кишечнику, метеоризм, надмірне виділення газів, рідкий пінистий стілець, слабко забарвлений і з кислим запахом.

При копрологічному аналізі виявляється, як правило, велика кількість клітковини, мікроорганізмів йодофільной, кристалів органічних кислот, крохмальних зерен. Реакція калу спостерігається різко кисла.

Симптоми диспепсії

При гнильній диспепсії спостерігається пронос, але вже досить випорожнення насиченого і темного кольору, присутній гнильний запах. У результаті загальної інтоксикації продуктами гниття виявляються такі ознаки, як слабкість, зниження працездатності, погіршення апетиту. Мікроскопічний аналіз випорожнень показує креаторів. При цьому спостерігається різко лужна реакція калу.

Випорожнення при жирової диспепсії рясні, відрізняються світлим кольором з жирним блиском, лужної або нейтральною реакцією. Виявляються при копрологічному дослідженні велика кількість нейтрального неперетравленого жиру, до того ж, кристалів жирних кислот, солей нерозчинних.

Діагностика

Підставою для діагностики диспепсії є опитування хворого, певні клінічні прояви, дані копрологіческого дослідження.

Ознаки запалення слизової оболонки не виявляються при ректоромано- та колоноскопії.

Діагностика диспепсії

Диференціальний діагноз здійснюється з ентероколіти і коліт. При цьому важливе значення мають: розлад загального стану хворого, епідеміологічний анамнез, дані ректороманоскопії, виявлення шигел, сальмонел, энтамеб і, відповідно, їх лямблій, цист, балантидий та ін.

Профілактика

Головним у профілактиці диспепсії є організація раціонального харчування. Також необхідна профілактика захворювань, при яких можливий розвиток диспепсії.

Лікування

Оскільки диспепсія, часто, викликана декількома чинниками, то відповідно і лікування даного захворювання потребує комплексного індивідуальному підході. При цьому досягається дві мети: комплексне оздоровлення системи травлення і усунення причини нетравлення.

Лікування диспепсії методами інтегральної медицини увазі під собою такі лікувальні процедури, як акупрессура, акупунктура, фізіотерапія. Виконання даних процедур сприятливо позначається на біоактивних точках підшлункової залози, шлунка, печінки і жовчного міхура, нервової системи. Також відновлюється нормальне функціонування даних органів, поліпшується нейроендокринна і нервова регуляція травлення.

Лікування диспепсії

Використання в лікуванні натуральних рослинних препаратів поєднанні з методами зовнішнього впливу, як наприклад, точковий масаж і акупунктура, зовсім не робить побічних ефектів і не має протипоказань.

Правильно відрегульованого дієті приділяється велика увага при лікуванні диспепсії. Дієта при захворюванні призначається суто індивідуально.

При функціональній диспепсії призначається дієта безпосередньо залежить від виду захворювання. При бродильній диспепсії у дієті спостерігається збільшення їжі, багатої білками і малою кількістю вуглеводів. М'ясо, риба, сир, наваристі м'ясні бульйони - відносяться до багатої білками їжі.

Дієта при гнильній диспепсії передбачає зниження споживання білкової їжі і навпаки, збільшення споживання вуглеводів. Рисова та манна каші, хліб, солодкі фрукти і ягоди рекомендуються при диспепсії в якості дієти.

Скорочення споживання жирів вимагає дієта при жирової диспепсії.

У всіх перерахованих дієтах існує один узагальнюючий нюанс - всі дієти повинні бути дробовими, по 5-6 раз в день і малими порціями. При цьому їжа не повинна бути надмірно холодної або гарячої. Бажано вживати їжу регулярно, в один і той же час, не роблячи великих перерв.

Обговорення та відгуки


Залишити коментар