Диспепсія

Опис

Можна сказати, що диспепсія - це збірний термін. Позначає він розлади процесів травлення. Залежно від причини цих розладів виділяють диспепсії, визначаються порушенням функції однієї з ділянок травної системи, а такжедефицитом тих чи інших травних ферментів. У цьому зв'язку, виділяють кишкову, печінкову, панкреатичну, шлункової диспепсії.

Диспепсія

Ще один характер класифікації розглянутого недуги визначається за, так званим, аліментарним порушень. Виділяють бродильну й гнильну диспепсії. Рідше зустрічається диспепсія жировая.Причиной аліментарної диспепсії є, основному, тривалий нераціональне харчування.

Так диспепсія бродильна пов'язана з надмірним вживанням вуглеводів, а також вже забродивших продуктів. Спровокувати її можуть і газовані напої.

До списку продуктів, що сприяють розвитку бродильної диспепсії можна віднести бобові, капусту, деякі фрукти, наприклад, виноград. Входять до нього і борошняні вироби, мед, цукор, квас. В результаті надлишок такої продукції в кишечнику і створюються сприятливі умови для розвитку саме бродильної флори.

Диспепсія гнильна розвивається, в основному, при переважному вживанні їжі білкового походження, а також несвіжих м'ясних продуктів.

У свою чергу, жирова диспепсія виникає на фоні надмірного використання в раціоні жирів, особливо повільно перетравлюваних. Стосується це, в основному, тугоплавких жирів - баранячого, свинячого.

Розвитку диспепсії сприяє скрутне перетравлення їжі, причина якого в порушенні саме рухової функції ШКТ. У свою чергу порушення травлення негативно впливає на нормальний розвиток мікрофлори в кишечнику, викликаючи дисбактеріоз.

Симптоми

Диспепсія має різну симптоматику, яка залежить, в основному, від виду цього захворювання. Якщо говорити про основні симптоми, то вони проявляються у вигляді больових відчуттів, а також тяжкості та дискомфорту в епігастральній області. Цю область називають ще в народі - «під ложечкою».

Симптоми диспепсії

Шлунок при диспепсії навіть без наповненості його їжею, відчувається щільним, повним і твердим. Нудота і блювання теж вважаються проявами розглянутого недуги.

У кожного види диспепсії є і свої особливості. Так, бродильна проявляється метеоризмом, виділенням значної кількості газів, бурчанням у кишечнику. З'являються часті випорожнення. При цьому стілець стає пінистим, слабо забарвленим і з кислим запахом.

Диспепсія гнильна може проявлятися погіршенням апетиту, втратою працездатності, загальною слабкістю. Випорожнення теж стають частими. Гнильний Запах їх, колір насичено темний.

Симптоми диспепсії

При жировій диспепсії стілець рясний, колір світлий, з жирним блиском.

Можуть проявлятися при диспепсії запаморочення і сильні головні болі.

Діагностика

Методи дослідження, що застосовуються при підозрі на диспепсію різні. Спрямовані вони, перш за все, на виключення органічних захворювань, які можуть проявлятися схожими симптомами.

Починається обстеження опитування та огляду пацієнта. Потім призначаються лабораторні дослідження. Складаються вони з аналізу крові - клінічного і біохімічного, а також загального аналізу сечі і калу. Кал досліджується ще на приховану кров.

Щоб визначити, чи немає прямої залежності проявляється симптоматики і захворювань підшлункової залози або жовчного міхура призначаються ультразвукові дослідження.

Діагностика диспепсії

Захворювання шлунка органічного характеру дозволяє виявити езофагогастродуоденоскопія. Тому її назначають для уточнення діагнозу - диспепсія.

Порушення гастродуоденальної моторики дозволяє виявити электрогастроэнтерография.

Гастроэзофагеальнуюрефлюксную хвороба дозволяє виключити суточноемониторирование рН.

Для діагностики диспепсії важлива й оцінка скоротливої активності стравоходу. У цій зв'язку показанаэзофагоманометрия.

Ще одне важливе дослідження, що дозволяє визначити моторику шлунка і дванадцятипалої кишки - антродуоденальнаяманометрия.

Для уточнення діагнозу можуть бути призначені рентгенологічні дослідження.

Профілактика

Щодо диспепсії ефективним вважається профілактика захворювань, що провокують виникнення цієї недуги. Це стосується, насамперед, порушення в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Раціональне харчування - ще одна профілактична міра в попередженні диспепсії. Меню щоденне має бути достатньо насичене вітамінами, мікроелементами, продуктами, багатими клітковиною. У правильному співвідношенні повинні знаходитися і білки, а також жири і вуглеводи.

Режим харчування теж має значення в профілактиці диспепсії. Харчуватися треба частіше, але порції повинні бути невеликими. Не можна перевантажувати ШКТ.

Профілактика диспепсії

Повинні бытьрегулярнымии, в теж час, умереннымизанятия спортом. Оптимальний співвідношення праці і відпочинку, здоровий спосіб життя, відмова від шкідливих звичок, все це сприяє нормальній роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту, а значить профілактиці диспепсії.

Лікування

Найбільш ефективним вважається комплексний підхід до лікування диспепсії. Включає в себе медикаментозні, а також немедикаментозні методи.

Медикаментозна терапія при диспепсії має кілька напрямків. Перш за все, лікування спрямоване на усунення запорів. Причому, постійний прийом проносних препаратів необхідно виключити. Їх рекомендується приймати до нормалізації стільця.

Медикаментозна терапія при диспепсії

Коли ж диспепсія проявляється рідким стільцем, то призначається прийом препаратів антидиарейных.

Якщо хворого турбує печія, з'являється відрижка кислим, то показано ліки, які знижують кислотність.

Больовий синдром, що виникає при диспепсії у животі, можна прибрати, застосувавши знеболюючі препарати.

Перетравленню їжі допомагають ферментні засоби, які теж показані при диспепсії.

Рекомендується і консультація психотерапевта. Вже цей фахівець призначає препарати психотропної дії за показаннями.

Не можна нехтувати лікуванням основного захворювання ШКТ, яке могло спровокувати диспепсію.

Особливе місце в успішному лікуванні диспепсії займає харчування. З раціону виключаються хворого продукти, які провокують печію. У цей список входять смажені і жирні страви, копченості, дуже солодка або солона їжа, а також міцні каву і чай, алкоголь.

Лікування диспепсії

Прийнятній їжі теж треба знати міру. Переїдання шкодить не тільки при диспепсії, а й абсолютно здоровому організму.

Відразу після їжі не слід розслаблятися, а треба з пів годинки просто походити. Не можна зловживати фізичними навантаженнями, особливо пов'язаними з нахилами вперед, скручуванням, підйомами тулуба.

Спати краще на піднесеній подушці.

В комплексне лікування входять і заходи щодо нормалізації способу життя. Особливо важливим є відмова від шкідливих звичок, мінімізація стресових ситуацій.Будьте здорові.

Обговорення та відгуки


Залишити коментар