Дисбактеріоз

Опис

Багато хто знає, що без участі живуть в організмі мікробів перетравлення їжі повноцінно неможливо. Вони синтезують вітаміни групи В, крім ще і розщеплюють клітковину рослинну, блокують розмноження патогенних мікроорганізмів.

Дисбактеріоз кишечника

Стан, коли порушується склад мікроорганізмів в кишечнику з яких-небудь причин, що приводить до порушення функціонування ШЛУНКОВО-кишкового тракту називається дисбактеріозом.

У здорових людей, як правило, не розвивається дисбактеріоз, якщо він виник - значить це сигнал про неблагополуччя в організмі. При довгостроково поточному дисбактеріозі відбувається порушення всмоктування жирів, вітамінів, інших компонентів їжі, що веде до анемії, зниження ваги.

У нашому організмі співіснують один з одним різні мікроби: «погані», «хороші», «нейтральні». До корисним відносять: лактобактерії, біфідобактерії, бактероїди. Вони корисні для нашого організму, сприяють підтримання імунної системи, захищають від алергії, знижують ризик розвитку онкологічних захворювань. До того ж, саме вони стримують негативне прояв стрептококів, стафілококів, протея, грибків роду кандіда.

Зазначимо, що дисбактеріоз - не належить до самостійної хвороби, а є, як правило, проявом інших захворювань. Дисбактеріоз може розвинутися в результаті тривалого прийому антибіотиків, після перенесеної кишкової інфекції, супроводжувати панкреатиту, гастриту та інших хвороб, щодо органів травлення. Поштовхом може стати звичайна зміна раціону харчування, особливо це трапляється в закордонних поїздках.

Симптоми

Як правило, симптоми пов'язані безпосередньо з основним захворюванням. Запідозрити дисбактеріоз можна за такими ознаками: запори, проноси, здуття живота, нудота, запах з рота, алергічні реакції на продукти.

Симптоми дисбактеріозу кишечника

Правильніше буде при наявності даних симптомів звернутися до гастроентеролога. Лікар призначить вам бактеріологічний аналіз калу, а в разі необхідності, призначить та інші дослідження ШКТ. При підтвердженні дисбактеріозу призначається відповідне лікування, як пробіотики, визначена дієта, можливо, будуть прописані антибіотики для усунення в кишечнику шкідливих мікроорганізмів. Природно, буде призначена терапія, орієнтована на хвороба-причину дисбактеріозу.

При своєчасному і правильному лікуванні ви позбудетеся від проблем зі здоров'ям.

Діагностика

Діагностування захворювання проводить гастроентеролог. Для постановки і підтвердження діагнозу потрібна наявність відповідної клінічної картини і наступні аналізи:

  • загальний аналіз калу - копрограма;
  • мікробіологічний посів калу.

Діагностика дисбактеріозу кишечника

Додатковими дослідженнями є:

  • іригоскопія - рентгенологічне дослідження кишечника;
  • гастроскопія (ЕГДС);
  • ректороманоскопія;
  • колоноскопія.

Слід зазначити, що перед призначенням лікування, необхідно виявити справжню причину дисбактеріозу.

Профілактика

У профілактиці дисбактеріозу важливе значення грає правильний і продуманий режим харчування, який передбачає збалансований склад їжі. У разі призначення антибіотиків необхідно паралельно застосовувати препарати, які сприяють росту і розвитку нормальної мікрофлори в кишечнику.

Профілактика дисбактеріозу

Молоді мами повинні знати, що надійним захистом від дисбактеріозу у дітей з самого народження є грудне молоко.

Лікування

Основним при лікуванні є стабілізація нормального травлення. Як правило, протягом двох місяців успішного лікування його вдається нормалізувати. Але, слід зазначити, що сприятливий лікування дисбактеріозу кишечника зовсім не є гарантом позбавлення від цього недуги на все життя. Вся справа в тому, що дуже чутлива мікрофлора кишечника швидко реагує на всякі неполадки в людському організмі.

Отже, для зниження ризику розвитку дисбактеріозу слід приймати антибіотики, але виключно згідно з показаннями лікаря, необхідно також лікувати простудні захворювання ШКТ - своєчасно. Лікування антибіотиками відбувається не менше 4-6 тижнів з подальшим контролем ефективності терапії.

При дисбактеріозі показано лікарські препарати, які поділяють на пребіотики і пробіотики.

Пробіотики характеризуються вмістом в собі живих мікроорганізмів - молочнокислі бактерії, частіше біфідо - або лактобактерії, відносяться в кишечнику здорової людини до нормальних його мешканцям. Пребіотики створюють необхідне середовище для вирощування корисних бактерій.

Обговорення та відгуки


Залишити коментар