Які вітаміни пити при вагітності на ранніх і пізніх термінах?



Всім майбутнім матусям необхідний прийом основних вітамінів. На перший погляд, все гранично просто: всього-на-всього одна таблетка повністю забезпечує плід необхідними вітамінами.

Які вітаміни пити при вагітності на ранніх і пізніх термінах

Однак при цьому слід враховувати, що на ранніх і пізніх термінах вагітності і мамі, і дитині життєво необхідні абсолютно різні корисні речовини.

I триместр

На ранньому терміні майбутнім матусям необхідні вітаміни А, С, Е, В9 (фолієва кислота), кальцій, йод.

Отже, водорозчинний вітамін B9, або фолієва кислота, що міститься в спаржі, печінки (яловичої і цыплячьей), сочевиці, бобів, шпинаті, брюссельській капусті, висівках і продукти з борошна грубого помелу.

Вона рекомендована всім вагітним і тим, хто планує стати мамою, оскільки сприяє поділу клітин і правильної передачі генетичної інформації, повноцінному розвитку плаценти, що виключає завмерлу вагітність і мимовільний аборт. Однак правильне харчування ще не гарантує вживання бажаної норми. Адже фолієва кислота з харчових продуктів засвоюється лише наполовину.

Починати прийом фолієвої кислоти до планованого зачаття слід за три місяці, а закінчувати - в кінці I триместру вагітності. Найбільш підходящим періодом для її прийому вважається 1-й місяць вагітності, коли формується нервова трубка, з якої розвивається головний мозок.

Дозу призначає лікар залежно від поточного стану вагітної: в добу 0,4-0,8 мг. Збільшити дозу рекомендують після тривалого прийому гормональних контрацептивів. Дефіцит цього вітаміну сприяє виникненню тяжких вад розвитку плода, зокрема, недорозвинення головного мозку і нервових гриж. Крім того, фолієва кислота бере участь у синтезі гемоглобіну.

Якщо його не вистачає, це може призвести до розвитку фолієводефіцитної анемії, для якої характерні запаморочення, швидка стомлюваність, задишка, блідість. Крім того, може збільшитися селезінка, з'явитися біль у животі та виразки в роті. Вітамін А потрібен для ділення клітин і постачання для різних органів і тканин. Крім того, він потрібен для формування нервової системи, скелета і зорового апарату плода.

Для невагітних жінок доза вітаміну А - до 5000 ME в добу, а в період цікавого положення - близько 2500 ME. Слід зазначити, що вітамін А небезпечний передозуванням. Зокрема, може призвести до неправильного розвитку плоду, збоїв у формуванні нервової системи, а також виникнення пороку серця.

У майбутньої матусі перевищення норми вітаміну А може проявлятися як порушення рівноваги, потер апетиту, сонливість і нудота. Прийом вітаміну А показаний за 2-3 місяці до можливого зачаття, і в I триместрі вагітності. Потім слід перервати прийом і почати приймати в III триместрі.

У найбільш високій концентрації вітамін А знаходиться в риб'ячому жирі і печінки (зокрема, птиці, риб, морських мешканців). Серед рослинних джерел слід відзначити плоди обліпихи, шипшини, горобини, курагу і абрикоси, селера, шпинат, помідори, червоний солодкий перець, морква, персики.

Оскільки вітамін А є жиророзчинним, тобто він засвоюється виключно при наявності жирів, овочі дуже бажано поливати сметаною, а фрукти - йогуртом або вершками.

Вітамін Е нормалізує продукування жіночих статевих гормонів і менструальний цикл, що робить зачаття успішним. До речі, на ранньому терміні вагітності застосування вітаміну Е попереджає викидень. Крім того, він бере безпосередню участь у нормалізації обміну речовин і утворенні плаценти. Його рекомендовано приймати за кілька місяців до зачаття та протягом I триместру у добовій дозі до 15 мг.

Вітамін Е

Вітамін Е є в рослинних оліях, зокрема, в оливковій, соняшниковій, кукурудзяній, обліпихи, зелені петрушки, горосі, шпинаті томатах, салаті, шипшині. У невеликій кількості - в жирі, яйцях, м'ясі, яловичої печінки та молоці.

II триместр

На цьому терміні майбутні матусі потребують таких вітамінів та мікроелементів: кальцій, йод і залізо. Найчастіше йод у кількості до 250 мг рекомендують приймати в I і II триместрах вагітності. Однак він протипоказаний при наявності захворювань щитовидки.

Йод потрібен для синтезу гормонів щитовидної залози, що забезпечують нормальний розумовий розвиток плода і формування його скелета. До речі, вчені довели, що у місцевостях, де в грунті мало йоду, діти з'являються на світло зі зниженим IQ. З-за нестачі йоду сповільнюється обмін речовин.

Майбутня матуся швидко набирає зайві кілограми, скаржиться на слабкість, млявість і мерзлякуватість, сухість шкіри, випадання волосся, тонкість і ламкість нігтів. Щоб заповнити дефіцит йоду, у раціон харчування варто додати морську сіль, водорості, морську рибу, різні морепродукти і сухий інжир. Кальцій необхідний майбутньої матусі і дитині для нормального розвитку ендокринної системи, нирок і скелета.

Морепродукти

Кальцій здебільшого міститься у кисломолочних продуктах. Однак його засвоєнню перешкоджають тваринні жири, ось чому потрібно віддавати перевагу продуктам з низькою жирністю. Що стосується рослинних плодів. Це листова і білокачанна капуста, кольрабі, броколі.

Важливо додати, що шоколад, газована вода і кави заважають засвоєнню кальцію. Оскільки організм не здатний одержати потрібну кількість кальцію з продуктів харчування, лікар призначає спеціальні засоби протягом I та II триместрів цікавого положення. Добова доза кальцію при вагітності повинна бути 1500 мг.

III триместр

У цей період майбутнім мамам потрібні вітаміни А, С, D і залізо. Зокрема, засоби, що містять залізо, призначають всім жінкам в цікавому положенні в II-III триместрах у кількості 30-60 мг на добу. Залізо потрібно для запобігання анемії, для синтезу білка, що бере участь у роботі м'язів.

Вітаміни А, С, D

Железодефицит сприяє зниженню тонусу матки і м'язової слабкості. Найбільше заліза у телятині (всмоктується 22%), індичині, яловичину, кролятину та свинині. З риби засвоюється близько 11% заліза, з яєць - приблизно 3%. До слова сказати, з рослинної їжі засвоюється залізо набагато гірше, ніж з тваринних продуктів.

До речі, таніни, що містяться в чаї і каві, не дають залозу засвоюватися. Ось чому під час їжі і після неї слід відмовитися від чаю і кави. А для максимального засвоєння заліза їжу бажано запивати склянкою фруктового соку, в якому є вітамін С.

Вітамін С необхідний для нормальної закладки оболонок плодового яйця і формування плаценти, а також для підтримки імунітету майбутньої мами. При дефіциті вітаміну С вагітна схильна до бактеріальних і вірусних інфекція, що можуть сильно нашкодити її майбутній дитині. Вітамін С потрібно приймати в I і III триместрах. Якщо жінка курить, то потрібно і до зачаття - за 2-3 місяці до ймовірної вагітності - 80-90 мг.

Продукти з високим вмістом вітаміну С

Добова доза вітаміну С для майбутньої мами - 90-100 мг. Найбільше вітаміну С в картоплі, цитрусових, капусті, солодкому перці, зелені, чорній смородині, моркви, полуниці і ківі. Вітамін D показано приймати майже всім майбутнім матусям в III триместрі для профілактики рахіту у майбутнього малюка 400 ME в добу.

Вітамін D бере участь у формуванні скелета дитини, необхідний для нормального розвитку серця і судин. Проте в продуктах вітаміну D майже немає. Трохи в яєчному жовтку, риб'ячому жирі, макрелі, оселедці, печінці тріски, вершковому маслі, сардинах, лососеві, молоці.


Рейтинг:

5 з 5 , проголосувало 1

Коментарі (0)


Залишити коментар